НОВИНИ

Теменужка Петкова: Държавата няма как да се намеси на свободния пазар на ток

Бизнесът недоволства от увеличение на тока между 30 и 60%. Ситуацията е много притеснителна - това, което българският бизнес изнесе като данни, като свои предположения за увеличаване цената на електрическата енергия на свободния пазар, наистина звучи много притеснително. Това каза в студиото на "Още от деня" министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 02.02.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По думите й, тази информация върви в публичното пространство в последния месец. По този повод през декември миналата година ние проведохме две срещи с българския бизнес, със синдикатите, с производителите на електроенергия, държавната енергетика в т.ч., заедно с нас бяха и търговците и КЕВР. Всички страни в този процес бяхме на една маса. Целта на тази среща беше да се изяснят какви са причините, ако има такова повишаване на цената на електроенергията на свободния пазар, уточни Петкова.


Теменужка Петкова, министър на енергетиката: След като става дума за свободен пазар, всички знаем как се определя тя - определя се от търсенето и предлагането. Що се отнася до регулирания пазар, на който са всички битови потребители и консуматори на електрическа енергия - небитови консуматори, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то цената е регулирана от КЕВР и тя е такава, каквато регулаторът я е определил. Държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар. Целта на промяната в Закона за енергетиката е отделянето на КЕВР към българския парламент и неговото избиране от страна на парламента, т.е. изпълнителната власт да няма нищо общо с регулирането на цената на електроенергията. Но що се отнася до цената на свободния пазар, категорично държавата няма как да се намеси на този пазар.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър има месец да представи план за общинските болници
Здравният министър има месец да представи план за общинските болници
ДРУГИТЕ новини: С огнехвъргачки към скоростни отсечки
ДРУГИТЕ новини: С огнехвъргачки към скоростни отсечки