НОВИНИ

Теменужка Петкова: Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Държавата ще осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента „Ден напред", за да се овладеят скоковете в цените на електричеството за бизнеса. Това заяви на министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща в Комисията за енергийно и водно регулиране с ръководителите на държавни компании, енергийната борса, Електроенергийният системен оператор и трите електроразпределителни дружества.

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 14.01.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

В момента трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица Изток 2" осигуряват по 690 мгвт/ч електроенергия.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: От 19 януари, този ангажимент ще бъде увеличен, т.е. тези количества ще надминат 700 мегавата на всеки час.

Заради заледяването на водоемите обаче ВЕЦ-овете на НЕК нямат възможност да произведат допълнителни количества ток.

Според БЕХ, държавните енергодружества имат потенциала да доставят допълнителна енергия на борсата.

Петьо Иванов, изп. директор на БЕХ: В момента и трите дружества ще направят анализ на техните технически възможности. За момент виждаме, че най-големи такива би имало по отношение на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2. Технологичния процес за производство на ток в АЕЦ-Козлодуй също очакваме да имаме някаква възможност за допълнително предлагане на количества енергия към борсата.
;

Друга възможност за увеличаване на борсовия ток е чрез внос.

Председателят на КЕВР съобщи, че се готвят промени в Закона за енергетиката, за да може българския електроенергиен пазар да се обедини с пазарите на нашите съседи.

Иван Иванов, председател на КЕВР: За да се осъществи пазарно обединение с други страни от Югоизточна Европа. Това, което е необходимо, е чрез промяна в закона да бъде премахната така наречената „експортна такса“.

До дни КЕВР трябва да обяви и дали има манипулации на борсата.

;

От борсата увериха, че търговията се следи и няма опция за спекула на недобросъвестни търговци.

Константин Константинов, изп. директор на Българска електроенерийна борса: Ние даваме информация на КЕВР, така че КЕВР е институцията, която не проверява борсата, а проверява самите оферти на търговските участници и сигнализира, ако има съмнения за злоупотреби и оказване на пазарна сила.

И докато в КЕВР набелязваха мерки срещу скъпия ток, бизнесът в Пловдив излезе на протест. Над 200 души се събраха пред офиса на „Електроразпределение юг“.

Антон Кьосев, собственик на шивашка фирма: Увеличават цената покупната на борсата с 37%, а ние сме 100% експортно ориентирана фирма, имаме договори, подписани за тази година и по никакъв начин не можем да го компенсираме.

„Ще се вдигнат всички други цени на другите стоки, като вдигнат промишления ток с 37%“, каза пред камерата на БНТ протестиращ.

Протестиращите връчиха на областния управител Здравко Димитров исканията си за спешна намеса на държавата в свободния пазар на електроенергия.

А до седмица електроразпределителните дружества трябва да кажат от какви нови борсови продукти имат нужда, за да не купуват скъп ток за технологичните си загуби, водещи до скок в цените на електроенергията за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казусът с либийския кораб: Има ли изход юридическият спор?
Казусът с либийския кораб: Има ли изход юридическият спор?
Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали ще приемат пакета „Мобилност“
Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали ще приемат пакета „Мобилност“