Държавата ще осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента „Ден напред", за да се овладеят скоковете в цените на електричеството за бизнеса. Това заяви на министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща в Комисията за енергийно и водно регулиране с ръководителите на държавни компании, енергийната борса, Електроенергийният системен оператор и трите електроразпределителни дружества.

В момента трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица Изток 2" осигуряват по 690 мгвт/ч електроенергия.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: От 19 януари, този ангажимент ще бъде увеличен, т.е. тези количества ще надминат 700 мегавата на всеки час.

Заради заледяването на водоемите обаче ВЕЦ-овете на НЕК нямат възможност да произведат допълнителни количества ток.

Според БЕХ, държавните енергодружества имат потенциала да доставят допълнителна енергия на борсата.

Петьо Иванов, изп. директор на БЕХ: В момента и трите дружества ще направят анализ на техните технически възможности. За момент виждаме, че най-големи такива би имало по отношение на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2. Технологичния процес за производство на ток в АЕЦ-Козлодуй също очакваме да имаме някаква възможност за допълнително предлагане на количества енергия към борсата.
Обявиха мерки за стабилизиране на цената на електроенергията

Обявиха мерки за стабилизиране на цената на електроенергията

От понеделник започват спешни проверки в трите електроразпределителни дружества в България и на електромери на произволен принцип, за да се установи д...

Друга възможност за увеличаване на борсовия ток е чрез внос.

Председателят на КЕВР съобщи, че се готвят промени в Закона за енергетиката, за да може българския електроенергиен пазар да се обедини с пазарите на нашите съседи.

Иван Иванов, председател на КЕВР: За да се осъществи пазарно обединение с други страни от Югоизточна Европа. Това, което е необходимо, е чрез промяна в закона да бъде премахната така наречената „експортна такса“.

До дни КЕВР трябва да обяви и дали има манипулации на борсата.

Обсъждат мерки за стабилизиране на цените на свободния пазар на тока

Обсъждат мерки за стабилизиране на цените на свободния пазар на тока

Мерки за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар се обсъждат в този час на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране, по ин...

От борсата увериха, че търговията се следи и няма опция за спекула на недобросъвестни търговци.

Константин Константинов, изп. директор на Българска електроенерийна борса: Ние даваме информация на КЕВР, така че КЕВР е институцията, която не проверява борсата, а проверява самите оферти на търговските участници и сигнализира, ако има съмнения за злоупотреби и оказване на пазарна сила.

И докато в КЕВР набелязваха мерки срещу скъпия ток, бизнесът в Пловдив излезе на протест. Над 200 души се събраха пред офиса на „Електроразпределение юг“.

Антон Кьосев, собственик на шивашка фирма: Увеличават цената покупната на борсата с 37%, а ние сме 100% експортно ориентирана фирма, имаме договори, подписани за тази година и по никакъв начин не можем да го компенсираме.

„Ще се вдигнат всички други цени на другите стоки, като вдигнат промишления ток с 37%“, каза пред камерата на БНТ протестиращ.

Протестиращите връчиха на областния управител Здравко Димитров исканията си за спешна намеса на държавата в свободния пазар на електроенергия.

А до седмица електроразпределителните дружества трябва да кажат от какви нови борсови продукти имат нужда, за да не купуват скъп ток за технологичните си загуби, водещи до скок в цените на електроенергията за бизнеса.