НОВИНИ

Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България е гарантирана

Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради конфликта в Азовско море между Русия и Украйна. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Пред участниците във форум, посветен на диверсификацията на енергийните ресурси в Югоизточна Европа, тя посочи, че Булгартрансгаз ще се включи в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, чрез който ще можем да получаваме синьо гориво от САЩ, Алжир или Катар.

Николай Минков
от Николай Минков
18:52, 26.11.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Към момента транзитните доставките на природен газ от Русия през Украйна към България са в обичайния си режим, заяви министърът на енергетиката. Тя обясни, че ако Кремъл спре синьото гориво към Киев, страната ни има разработен план.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Имаме договор за обратен поток, реверсивен поток от страна на Гърция, имаме необходимите количества в Чирен, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни. Енергийната ни сигурност е гарантирана.

Посланиците на Гърция и на Съединените щати заявиха, че твърдо застават зад всички регионални енергийни проекти, които биха довели до диверсификация на газовите доставки.

Ерик Рубин - посланик на САЩ: "Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за принуда върху други държави и това се отнася и за България.
Григориос Василоконстандакис - посланик на Гърция: Приоритет за Гърция е енергийната сигурност не само на страната, но и на региона чрез осигуряване на различни енергийни източници. От особена важност е вертикалният коридор, който през конектора Гърция-България ще осигури газови доставки не само за страната ви, но и за Румъния, Сърбия, Унгария и други държави от Централна Европа.

На форума председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев обясни, че "Булгартрансгаз" ще придобие миноритарен дял от терминала за втечнен газ в Александруполис.

По този начин ще отпадне зависимоста на България само от един газов доставчик и от скок в цените при регионални конфликти по пътя на синьото гориво.

Делян Добрев - председател на Парламентарната комисия по енергетика: Алтернативата на доставка на LNG-газ в България, посредством на терминала в Александруполис и интерконектора между България и Гърция ще гарантират, че ние няма да се върнем към моменти от 2011 г., 2012 г., когато вносната цена на газа бе над 500 долара за 1000 кубика.

През седмицата парламентът ще обсъди промяна в Енергийната стратегия, за да може да започне изграждането на борса за търговия на газ у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът е предложил да бъде закрита Агенцията за българите в чужбина
Премиерът е предложил да бъде закрита Агенцията за българите в чужбина
​Протести, доходи и цени - Тома Биков и Ирена Анастасова в Още от деня
​Протести, доходи и цени - Тома Биков и Ирена Анастасова в "Още от деня"