"Разчитаме на европейските партньори в изграждането на газоразпределителен център "Балкан" на българска територия". Реализацията на разработената съвместно с ЕК концепция, министърът на енергетиката Теменужка Петкова обсъди с посланика на ФРГ у нас Херберт Салбер, съобщиха от ведомството.

© БТА / Архив

Пред посланик Салбер министър Петкова е представила детайли от изпълнението на приоритета на правителството за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. "В края на 2016-та година бе въведен в експлоатация първият интерконектор - този между България и Румъния. В момента в напреднала фаза се намира проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България, който ще осигури доставки на природен газ от Каспийския регион за Югоизточна Европа. Работи се и по разширяване на газопреносната система между България и Турция.

В допълнение страната ни разглежда и възможността за участие в проекта за терминал за втечнен природен газ на Александруполис, Гърция". По думите на министър Петкова реализацията на концепцията за газов хъб "Балкан" ще гарантира енергийната сигурност в България и в региона, ще допринесе и за развитието на пазара на природен газ. След като ЕК предостави финансиране за изготвяне на предпроектното проучване, очакваме в средата на годината да разполагаме с детайли относно правните, финансовите и техническите детайли по проекта, е допълнила Петкова, цитирана в съобщението.

Българският енергиен министър и посланикът на Германия са потвърдили сътрудничеството в сферата на енергетиката между двете страни, което ще се задълбочи в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, се посочва в съобщението.