НОВИНИ

Министър Петкова: Има голямо доверие на инвеститорите в българската енергетика

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е пласирал успешно втора емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса. Защо това е добра новина - вижте коментара в студиото на "Още от деня" на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 27.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Теменужка Петкова заяви, че поводът да бъдат взети пари назаем е подписаното споразумение между НЕК и двете американски централи, на базата на което България има ангажимент да плати старите просрочени задължения на НЕК.

"Естествено НЕК и съответно Българският енергиен холдинг не разполагаха с такъв ресурс, който да даде възможност да се погасят тези задължения към двете централи, които да погасят своите задължения към българските мини, които задължения бяха добили застрашителни размери. Това наложи необходимостта да изтеглим мостови заем, който да ни даде възможност да разплатим тези задължения до пласирането на облигация. Този срок е 12 месеца. За радост ние успяхме още в първите месеци да излезем на пазара и да пласираме еврооблигация за 550 млн. евро", каза Петкова.

Тази облигация е със срок 5 години, получена е без държава гаранция и няма обезпечения.

"Това, че ние успяхме в този кратък срок да пласираме успешно еврооблигацията, означава на първо място голямо доверие на инвеститорите в българската енергетика", допълни министър Петкова.

По отношение на АЕЦ "Белене" за това, че всеки ден текат лихви в размер на 167 хил. евро, Петкова заяви, че имаме интерес този въпрос да бъде решен час по-скоро.

Имаме два варианта, каза Петкова. При първия вариант НЕК плаща 550 млн. евро с лихвите и придобива оборудването на АЕЦ "Белене", но ако няма ясна визия какво ще се прави с това оборудване, това означава, че то няма стойност и няма да може да се използва по предназначение.

През годините са генерирани разходи от 1млрд. 409 млн. свързани с площадката на "Белене", каза Петкова.

Вторият вариант е да се търси с партньорите "Атомстройекспорт" трета страна, на която това оборудване да бъде продадено.

Вижте целия разговор във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото театрално ателие с постановка
Първото театрално ателие с постановка
МС одобри законопроект, който отменя запрещението на хора с ментални увреждания
МС одобри законопроект, който отменя запрещението на хора с ментални увреждания