НОВИНИ

Теменужка Петкова: Има варианти, според които АЕЦ „Белене“ е жизнеспособен

Налице са редица комбинации и варианти, според които проектът „АЕЦ Белене” е жизнеспособен. Това заяви министърът на енергетика Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Петкова отговори на въпрос за доклад относно възможността за реализация на активите на АЕЦ „Белене“, изготвен от БАН.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:10, 01.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
теменужка петкова варианти аец белене жизнеспособен

Тя поясни, че това, което БАН имаше като задача и е анализирала в своя доклад, е да се даде отговор на много важен въпрос дали има потребност от нова базова мощност не само в България, а в целия регион. БАН, на база на анализа, категорично заявява, че след 2030-35 година, в целия регион ще има дефицит на мощност, които ще бъдат минимум 2 хил. мегавата.

Петкова посочи, че съществуват няколко хипотези относно проекта. Първата е да не се прави нищо. БАН разглеждал и такъв вариант, но го определял като най-лошия сценарий, тъй като той щял донесе само вреди и ще трупа нови разходи, свързани с площадката и оборудването.

Вторият вариант е свързан с възможността това оборудване да бъде продадено, но тук също са налице рискове.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Продажбата на оборудването не би могла да покрие натрупаните до момента разходи. Разгледан е сценарий, при който се търси 100% чуждестранен инвеститор. Анализите, които БАН прави показват, че такъв вариант не би бил възможен и успешен, тъй като, за да има гаранции, държавата трябва да участва по някакъв начин.

„БАН разиграва няколко варианта, свързани с инвестиционни разходи под 10,5 млрд. евро, лихва – под 4,5% и съотношение между дълг и собствен капитал 70:30, тогава са налице редица комбинации и варианти, според които проектът е жизнеспособен”, обясни още Теменужка Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Трима от групата на „Килърите“ остават в затвора доживот
Окончателно: Трима от групата на „Килърите“ остават в затвора доживот
Изложба представя магията на мънистата и красотата на художествената керамика
Изложба представя магията на мънистата и красотата на художествената керамика