Законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия, подготвят от енергийното министерство. Това каза в студиото на "Денят започва" министър Теменужка Петкова. По думите ѝ, очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30 и 60% е заради цената на свободния пазар. Петкова изтъкна, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева.

По думите на Теменужка Петкова, на базата на законодателна промяна българският бизнес ползва държавна помощ, която се изразява в това, че бизнесът плаща по-малко за електричество до 30 юли 2018 г. Според нея, основна цел на правителството е българският бизнес да бъде конкурентоспособен.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Искахме в един откровен диалог да се поставят проблемите. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка".

Според Теменужка Петкова, няма недостиг на електрическа енергия. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата 70 хиляди мегават часа, продадени са 19 хиляди Дефицит на електрическа енергия няма", допълни тя.