НОВИНИ

Теменужка Петкова​: ​Между 3 и 5 г. ще продължи либерализацията на пазара на ток

Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електроенергия, каза във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че след приключване на този период всеки битов абонат ще може сам да избира доставчика на електроенергия, а отделните доставчици ще бъдат в конкуренция помежду си.

bnt avatar logo
от БТА
15:47, 22.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
теменужка петкова​ ​между продължи либерализацията пазара ток

Според Петкова, моделът за либерализация на енергийния пазар е разработен съвместно със Световната банка и в него е включена защита за енергийно бедните хора, които няма да могат да плащат сметките си при смяната на модела. Интерпретациите за увеличаване на енергийната бедност са силно преувеличени, посочи тя.

Петкова прогнозира, че до края на годината трябва да влязат в сила промените в Закона за енергетиката, за да започне процесът на либерализация. От втората половина на следващата година се очаква да са налице и нормативните основания за реализирането на модела, посочи министърът.

В началото на 2018 г. ще започне приемът на документи за финансиране по втория етап на т. нар. Норвежка програма, каза Петкова. Осигурените средства са в размер на 63 милиона лева, а мерките са разработени съвместно с Националното сдружение на общините в България.

Програмата предвижда финансиране на проекти за енергийна ефективност на сгради, които са общинска собственост, като училища, детски градини, болници и други. Петкова отчете, че първият етап от програмата е бил успешен и призова общините да подготвят своите проектни документи, за да бъдат финансирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Площад „Независимост” във Варна
Площад „Независимост” във Варна
Американски градинар отгледа най-тежкия морков в света
Американски градинар отгледа най-тежкия морков в света