НОВИНИ

Теменужка Петкова: Няма основания за поскъпване на тока от 1 юли

Няма икономически основания за поскъпването на електроенергията от 1 юли, показват анализите на министерството на енергетиката. Все пак окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която работи обективно. Това каза в студиото на "Денят започва" министър Теменужка Петкова. Цената на тока зависи от финансовото състояние на Националната електрическа компания, която е буфер между производителите и потребителите и обира негативите от скъпата енергия, произвеждана от зелените и американските централи.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 07.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: НЕК, по силата на закона за енергетиката, обира всички негативи и е буфера, който поема всички загуби... НЕК трябва да изкупува енергията на преференциални цени и да я продава на пазарни. Така се получава този финансов дефицит, който НЕК трябва да покрива. Така, че финансовото ѝ състояние е изключително важно... За това миналата година предприехме стъпки за поддържането ѝ - законови промени...

По думите на Петкова, през 2015 г. НЕК намали загубата си от 2014 г. с 390 млн. лв., а сега НЕК реализира и положителен резулатат от своята регулаторна дейност и сега е стабилна. Тук пълната либерализация на енергийния пазар е важна, за да доведе енергийния сектор до управление на пазарен принцип и решаване на проблемите в сектора.

"Либерализацията няма да ни раздели с производителите. Нашите взаимоотношения са по силата на дългосрочни договори, те са със срок 2024-2026 г., така че няма как да се разделим с тези търговци, но либерализацията на пазара..., всички ще търгуват енергията си през борсата. А НЕК е субектът, който ще покрива разликите и ще заплаща само тях, без да закупува задължително енергията както сега", обясни още Теменужка Петкова.

Вижте целия разговор с енергийния министър Теменужка Петкова в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кайли Миноуг тайно се омъжила на гръцки остров
Кайли Миноуг тайно се омъжила на гръцки остров
Новите билети от 1,60 лв. се оказаха дефицитна стока
Новите билети от 1,60 лв. се оказаха дефицитна стока