НОВИНИ

Теменужка Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран до 7-8 години

Нашата цел е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белена" и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на проекта, той може да бъде реализиран до 7-8 години. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 18.05.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

След внесеното вчера предложение за проекта АЕЦ "Белене" най-работещият сценарий е реализация на активите, смята Теменужка Петкова.

Това е така, защото отиваме към варианта, заложен още в началото на проекта АЕЦ "Белене". Имаме диверсифициране на пазарния риск, реализацията на проекта е единственият начин да възстановим всички извършени до момента разходи, да гарантираме енергийната си сигурност в дългосрочен аспект, обясни енергийният министър.

Петкова описа и другите варианти, които не са достатъчно добри за страната ни.

Единият е да не се предприема нищо по отношение на оборудването, което притежаваме и активите, които притежаваме, близо 3 млрд. лева са парите на българските данъкоплатци, които са вложени в този проект през годините, обясни Петкова. Ако този вариант се реализира и се върви по линията, че са дадени едни пари и няма нужда да се дават допълнителни, това би бил най-негативният вариант, коментира още тя.

Теменужка Петкова, енергиен министър: В перспектива се вижда, че ще има нужда от нови базови мощности не само в България, но и в целия регион. Ако ние не използваме това оборудване и активите, които притежаваме на площадката на АЕЦ "Белене" и всички лицензионни документи във връзка с този проект, това означава, че ние ще пропуснем една възможност с разрешаване на въпроса с енергийната ни сигурност.

Този вариант ще означава, че БЕХ и НЕК трябва да отпишат всички тези активи и разходи, които до този момент са извършени за "Белене", което означава, че ще има много сериозен риск за декапитализацията на НЕК, което ще доведе до декапитализация на консолидиран база в рамките на Българския енергиен холдинг. Това означава изключително негативни финансови последици за целия енергиен сектор, обясни енергийният министър.

Другият сценарий е да се продаде оборудването на трето лице, като тук е важна позицията на партньорите ни, които са конструктори и производители на оборудването. Това са колегите от "Росатом".

Анализът показва, че този вариант е почти невъзможен, ако се осъществи, оборудването ще се продаде на много ниска цена, отново загуба ще последва. Пак има риск от декапитализация на БЕХ, заяви Петкова.

Вижте целия разговор във видеото.


Правителството предлага на Народното събрание да се възобнови търсенето на възможности на изграждане на АЕЦ "Белене". През март тази година парламентът възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да изготви доклад по темата. Той беше одобрен от Министерския съвет, като в него са разгледани конкретни предложения, свързани с реализация на активите по проекта за изграждането на Втората атомна централа, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покривът на Етнографския музей в Силистра тече трета година
Покривът на Етнографския музей в Силистра тече трета година
Гл. комисар Маринов​: Нямаше нарушения по време на срещата на върха у нас
Гл. комисар Маринов​: Нямаше нарушения по време на срещата на върха у нас