НОВИНИ

Теменужка Петкова: Режим на тока няма да има

Опасност от режим на тока няма, каза в студиото на "Още от деня" Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка. Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Държавата е предприела необходимите мерки, така че да бъде гарантирано качественото захранване с електрическа енергия на българските битови потребители и бизнеса. Петкова коментира също предоставеният от левицата доклад от директора на Енергийния системен оператор, като заяви, че написаното в него "не отговаря на истината и хората, които са го писали, ще си понесат последствията".

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 25.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Предприети са всички мерки и като превенция и като контрол по отношението на състоянието на енергийната система, каза Петкова.

Тя уточни, че в студените дни потреблението е достигнало 7700 мегавата - нещо, което не се е случвало през последните 20 години. Тогава подобно на наши съседни страни сме ограничили износа на ел енергия от България и сме поискали аварийна помощ на съседни на нас страни.

"Причината е рекордното потребление на ел енергия и това, че поради ниските температури студеният резерв на част от централите, не можа да реагира при неговото активиране, част от това е замръзването на въглища".

Аварийната помощ от Румъния е била отказана заради рекордното потребление на ток и там. Петкова уточни, че от Турция също сме искали помощ, която е била дадена във времето от нас и сме поискали да бъде възстановена. Турция трябва да ни връща 1800 мегавата, а Сърбия - 800 мегавата.

Мощностите са в състояние да осигурят необходимата ел. енергия, уточни Теменужка Петкова и заяви, че и за индустриалните предприятия няма режим на тока и няма да има. Министърът на енергетиката в оставка отрече също твърденията, че напрежението на ел енергия ще бъде намалено.

Петкова коментира предоставеният вчера от левицата доклад от директора на Енергийния системен оператор с тревожни, според БСП, констатации за състоянието на енергийната ни система.

Теменужка Петкова заяви, че написаното в доклада не отговаря на истината и хората, които са го писали, ще си понесат последствията.

"Това, което пише в доклада не отразява обективната обстановка и подвежда и ръководството на Електроенергийния системен оператор, и всички получатели на тази информация. Разпоредила съм проверка, днес до края на деня ще разполагам и с обясненията на колегите, и съответно ще предприема необходимите действия, ще сезирам съответно и компетентните органи", каза Петкова.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соломон Паси - от смелите идеи до успешната им реализация
Соломон Паси - от смелите идеи до успешната им реализация
Радан Кънев представи дясната надпартийна платформа Нова Рeпублика
Радан Кънев представи дясната надпартийна платформа "Нова Рeпублика"