Новите екоправила на ЕС за нивата на замърсяване след 2021 година - изкараха 2000 миньори и eнepгeтици на протест пpeд Мини "Марица-изток" 2 в Раднево. Те се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване ще останат без работа. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ги увери, че държавните Мини "Мариц-изток" 2 ще продължат да работят нормално и че се очаква ТЕЦ-ът към тях да получи безсрочно изключение от новите екоправила, и това ще позволи на централата да работи при сегашните нива на замърсяване на въздуха.

Работещите в Мини "Марица - изток" 2 заявиха, че осигуряват 45% от електроенергията в страната и настояха държавата да изработи конкретна програма за стабилизация и нова енергийна стратегия до 2050 година, която ще гарантира запазване на работните им места. Те се опасяват, че 100 000 души могат да останат на улицата заради по-строгите европейски екоправила за допустимо замърсяване на въздуха.

Работещи в комплекса: Искаме сигурност за работните си места, защото ние се притесняваме за нашите семейства, за нашите деца и това касае не само нас, но и абсолютно цяла България.
Деян Дяков - председател КНСБ, ТЕЦ-2: Произвеждаме 60% от електроенергията през 4-е зимни месеца. Без нас държавата изпада в енергийна криза.

Министърът на енергетиката заяви, че ¼ от необходимите въглеродни квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток" 2 вече са закупени, а до 21 декември енергийния холдинг ще купи всички останали емисии, за да може централата да работи в нормален ритъм и да не бъде глобена за надвишаване на позволеното замърсяване на въздуха. По думите ѝ това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на мините, които я снабдяват с въглища.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Без централите, които работят на въглища, българската електроенергийна система не би могла да издържи. Така че да обединим усилията си да можем да направим най-доброто за България, да защитим националните интереси, да защитим работните места на хората и съответно потребностите си от електрическа енергия.

Петкова припомни, че България и Полша оспорват решението на ЕК от април 2017 година за завишаване на екологичните норми по отношение изискванията на големите горивни инсталации.