НОВИНИ

Теменужка Петкова в "Още от деня": Какви са инвеститорските интереси за "Белене"

В студиото на "Още от деня" енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че през 2012 г. Министерският съвет е взел решение да се преустановят дейностите, свързани с реализацията на проекта АЕЦ "Белене", като мотивите за това са много ясно посочени в решението. Компетентният орган, който може да взима решения по отношение изграждането на нови мощности в областта на енергетиката, не само ядрената енергетика, е именно изпълнителната власт, уточни Петкова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 07.06.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

По думите на Теменужка Петкова, решението, което днес народните представители гласуваха, е свързано с възобновяване на действията, свързани с търсене на възможности за реализация на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип и чрез отделяне на активите и пасивите в отделна проектна компания.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: На практика може да се каже, че става въпрос за нов проект с оглед на условията, които са поставени. Всъщност, един от основните проблеми на стария проект "Белене" беше и един от мотиви да бъде спрян проекта през 2012 г., е свързан на първо място с това, че липсва яснота по отношение на икономическите параметри на проекта. Никога не е предвидено проекта АЕЦ "Белене" да бъде изграден изцяло от българската държава. Предвидено е участието на стратегически инвеститор.

Ситуацията от 2012 г. до настоящия момент е много променена, каза Петкова. Първият и най-важен аспект е свързан с това, че през 2012 г. след отказа на стратегически инвеститор - немската компания RWE, всъщност стана неизвестно как ще се реализира този проект, при какви икономически и финансови параметри. Втората много съществена особеност е свързана с това, че в рамките на 2012 г. вече беше заведен арбитража от страна нашите партньори от "Атомстройекспорт" и всъщност ние нямахме яснота как ще приключи той.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Друга много съществена разлика от 2012 г. и настоящия момент е политиката на ЕС по отношение на развитието на енергетиката във връзка с големите горивни инсталации. И другата много съществена разлика е наличието на много сериозен инвеститорски интерес към този момент.
;

Най-голямата китайска държавна ядрена компания Си Ен Си проявява сериозен интерес в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". На лице е и интерес от страна на френските колеги от Арева, които са били участник и в предишния проект на АЕЦ "Белене", обясни още Теменужка Петкова и допълни, че от "Росатом" също многократно са заявявали, че ако българската държава реши да търси възможност за реализация на проекта, то те ще участват в него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пороя във Варна: Огромни дупки затрудняват движението
След пороя във Варна: Огромни дупки затрудняват движението
Механизмът за обхващането на децата става устойчив, заяви просветният министър
Механизмът за обхващането на децата става устойчив, заяви просветният министър