Българският аниматор и артист Теодор Ушев, който твори в Канада, бе отличен с ордена “Кавалер на изкуствата и културата” на Министерство на културата на Франция. Номинацията е подписана от бившия министър на културата Одри Азуле, преди да заеме поста на председател на UNESCO.

Новината съобщи самият Ушев във Фейсбук.

"Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки), но за мен е чест да получа отличие от Франция. Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари - защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак - благодаря! За сведение - коневръза пред НФБ се строи, така, че ще има къде да си връзвам коня", написа шеговито Тео Ушев.


Тази година филмът на Ушев "Сляпата Вайша" по разказ на Георги Господинов беше номиниран за "Оскар" в категорията за късометражна анимация. Така за първи път българин стигна до финалните номинации за наградата на филмовата академия.

 Номинираният за "Оскар" Теодор Ушев в специално интервю за БНТ

Номинираният за "Оскар" Теодор Ушев в специално интервю за БНТ

Едно от най-дългоочакваните събития в света на киното - номинациите за Оскар. След отличието за технологии на Владимир Койлазов още един българин е на...