НОВИНИ

Теракотената армия на безсмъртния император

Съществува ли безсмъртие и успял ли е да го открие китайският император Цин Шъхуан? Владетелят, който обединява Китай, започва строежа на Великата китайска стена и създава Теракотената армия. За мистерията около подземната империя на владетеля гледайте във филма на Биляна Бонева, оператора Владимир Богдански и режисьора Миглена Атанасова "От Сиан до Забранения град" в рубриката "В кадър" на 25 октомври по БНТ1. Екипът тръгна по древния Път на коприната, за да търси отговор на промените, които настъпват в съвременен Китай.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:08, 13.10.2017
Чете се за: 02:35 мин.
Още

Тайната на вечния живот. Може би е погребана тук. Край Лишан - планината, богата на нефрит и злато. Място, изпълнено с мистерия и легенди. Намира се недалеч от древната китайска столица Сиан, откъдето някога тръгвал Пътят на коприната. Твърди се, че по тези земи е живял древният философ Лао Дзъ и че тук даоистите търсили еликсира на безсмъртието. Тук Цин Шъхуан - императорът, който обединил Китай, построил подземното си царство.

Едно от най-загадъчните места в света. Теракотената армия на първия китайски император. Хиляди войници трябвало да го охраняват в отвъдния свят.

Вече над две хиляди години те пазят тайната на владетеля. Цин Шъхуан бил могъщ, но и жесток император. Обичал славата и разкоша, но това, към което се стремял, било безсмъртието. За да живее вечно, той си изградил подземен свят, реплика на реалния.

Шен Мао-шън, археолог: Всичко това е свързано с вярванията на хората в Древен Китай. Според тях със смъртта за човек започва ново съществуване. Смятали са, че само тялото е мъртво, а душата продължава да живее. За това са искали в другия свят да притежават също толкова неща, да живеят в разкош, както в земния живот. За това се опитвали да погребат всичките си ценности под земята.

В подземното царство, Цин Шъхуан отнесъл богатство си. Взел със себе си не само предмети, но и наложниците си, слугите си и много от работниците, които строили подземния свят.


Шен Мао-шън, археолог: Преди се предполагаше, че площта на подземната империя е около 50-60 квадратни километра. Но при новите проучвания установихме, че комплексът е разположен на площ от 100 квадратни километра. Наистина подземното царство на императора е огромно.

То било открито случайно. Заради сушата през 1974 година, трима братя от близко село започнали да копаят за кладенец, когато попаднали на части от скулптури. Оттогава разкопките не спират.

Шен Мао-шън, археолог: Предполагаме, че има около 8 000 войници. Фигурите са напълно различни. Ето тук, в първата галерия се намира пехотата. Има авангард и две крила. Във втората галерия войската е смесена. Тя се състои от четири части. Там се намира и конницата. Има и стрелци. В третата галерия е командването на Теракотената армия.

Най-голямото археологическо откритие на 20-ти век. Хиляди фигури в човешки размери. И нито едно лице, което да се повтаря.

Шен Мао-шън, археолог: О, да лицата на воините не са еднакви. И това се дължи на технологията на направата им. Майсторите са работили по калъп, а след това са извайвали скулптурите. След като отлеели фигурите, започвали да извайват лицата. Предполага се, че това са лицата на познати, на близки хора на майсторите.

Но войниците изглеждат на различна възраст, някои имат мустаци, и прическите им са различни....

Шен Мао-шън, археолог: Да, според нас прототипите са били на възраст между 15 и 60 години. Но тези лица не са само на воини, има и обикновени хора. Целта на майсторите не е била да изваят до детайли чертите на някой човек. Не, те са работили, както им е диктувало сърцето.

За археолога Шен Мао-шън Теракотената армия е най-голямото произведение на изкуството в света. Предполага се, че подземната империя е построена от 720 000 души и че е завършена за около 40 години. Поне толкова е управлявал Цин Шъхуан. Независимо от огромните мащаби на подземния свят, за строежа му липсват исторически извори.

Шен Мао-шън, археолог: Повечето фигури в този изкоп са били почти разрушени от дъждовете, от влагата, имало е и пожар. Понякога изграждаме някоя фигура от 100 – 200 парчета. И знаете ли, когато успеем да сглобим фигура, ние плачем от радост....

За около 3 месеца археологът Шен Мао-шън успява да възстанови теракотена фигура. Но се надява с усъвършенстване на технологиите реставрирането да става много по-бързо.

Шен Мао-шън, археолог: Досега сме открили много, много малка част от подземното царство. Там долу има подземни дворци, огради.... А погребаните предмети вероятно са безброй... Вече има около 180 изкопа с такива предмети. Но най-ценното е гробницата на императора. Другите хора не знаят къде е положено тялото на владетеля, но ние археолозите, които работим тук, знаем с точност мястото..

Дали император Цин Шъхуан е успял да постигне безсмъртие? Едва ли в смисъла, в който е желаел. Но вече над 2 000 години владетелят „обитава" подземното си царство. Засега разкопки на гробницата не се правят. Опасенията на археолозите са, че съвременните технологии ще я разрушат. Съществуват и легенди, че над гробницата тегне проклятие, защото желанието на китайския император било никой да не нарушава спокойствието му в отвъдния свят.

Ще бъде ли разкрита някога тайната на Цин Шъхуан? Очакването продължава...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са загинали при две тежки катастрофи тази вечер
Трима души са загинали при две тежки катастрофи тази вечер
​Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран
​Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран