НОВИНИ

Терапия с куче в помощ на деца

Терапия с куче в помощ на деца с различни поведенчески и психологически проблеми използват група от осем специалисти в центъра за канистерапия - "Местенцето". Характерът и качествата на кучето като лоялност, любов и нежност помагат на малките да преодолеят страховете си.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:05, 27.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

8-годишният Антонио посещава групата по канистерапия повече от две години. Той е с аутизъм и въпреки че трудно общува, като всяко дете обича да си играе, да спортува, а по време на тази терапията той се учи да обича и животните, благодарение на Кени.

Галя Иванова - родител: "В началото той нямаше никакво отношение към животните, което е типично за малките деца да им се радват, да искат да ги погалят. С посещенията на канис дейностите той се отпусна. Започна да се радва на кучетата. От там започна да проявява интерес и към другите животни и смятам, че това отношение му се пренася и при взаимоотношенията с неговите връстници и с хората като цяло".
Светлана Велкова - клиничен психолог: "Това, което канис дейностите им осигуряват, е този групов опит и контакт с едно живо същество, което за разлика от нас хората, по никакъв начин няма да осъди или няма да покаже недоволството си".

Кени е на 9 години и обожава децата.

Велислав Пенчев - треньор на кучета: "Това е белгийска овчарка, най-работоспособното куче. Породата е трудна за обучение от хора, които не знаят какво правят".

Обучението на Кени е по-специфично, защото от нея се изисква абсолютен контрол.

Велислав Пенчев - треньор на кучета: "То не може да си позволи да поеме само някаква инициатива, защото всяко едно от децата има собствени страхове и ние не можем да си позволим да ги провокираме. В общи линии децата, които обичат контакта с животните, получават контакта с кучето като награда за свършена работа и за изпълнено упражнение".

По този начин Кени мотивира децата с поведенчески проблеми по един естествен начин, по-лесно да общуват по между си и с околните. Един истински най-добър приятел и терапевт за малките пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат заем за болницата в Дупница
Отпускат заем за болницата в Дупница
Протест срещу противоракетния щит ТААД в Южна Корея
Протест срещу противоракетния щит ТААД в Южна Корея