Британският премиер Тереза Мей ще напомни на министрите си да не допускат изтичане на поверителна информация от правителствени съвещания, заяви днес неин говорител, цитиран от Ройтерс, след редица публикации за такива случаи след срещи на кабинета напоследък.

© снимка: БТА / АРХИВ

Разбира се, кабинетът трябва да има възможност да дискутира правителствената политика при конфиденциални условия и министър-председателката ще напомни това на колегите си на утрешното им заседание, каза пред репортери говорителят. Той заяви, че не е уведомяван за планове за официално разследване на изтичането на информация. В последните дни в британски вестници се появиха публикации, в които се съобщава за напрежение в екипа на министър-председателката, отбелязва ТАСС.

Вчера в. "Сънди таймс" писа за конфронтация между външния министър Борис Джонсън и министъра за Брекзита Дейвид Дейвис - двама водещи евроскептици в кабинета на Мей. Според в. "Дейли телеграф" в правителството расте недоволството от министъра на финансите Филип Хамънд. Хамънд, привърженика на т.нар. мек Брекзит, понесе критики в печата през уикенда за негови изказвания на поверителни правителствени срещи. Министърът каза, че е подложен на нападки заради вижданията си за Брекзита.

На този фон днешните вестници коментират снимки от началото на днешните преговори в Брюксел, на които се вижда, че пред британския министър за Брекзита няма никакви бележки или документи. Дейвид Дейвис обеща да се залови за работа и да действа по същество в преговорите. Има обаче един дребен проблем - той беше заснет на масата за преговори без каквито и да било бележки пред себе си, отбеляза в. "Дейли мирър".

Може би тук става дума за удивителна памет, или пък бележките са скрити под масата? Според "Гардиън" случаят може да е показателен, че оплакванията на ЕС в смисъл, че британското правителство не знае какво иска от преговорите, може и да не са съвсем неоснователни.

Висши британски политици са убедени в нуждата от постепенен Брекзит

Висши британски политици са убедени в нуждата от постепенен Брекзит

Финансовият министър на Великобритания заяви пред БиБиСи, цитиран от Ройтерс, че все повече висши политици са убедени в нуждата страната да излезе „по...