НОВИНИ

Тереза Мей: Изборът е между моя план за сделка или Брекзит без сделка

Шансовете да се постигне сделка за Брекзит между Великобритания и Европейския съюз се засилват, пише "Таймс". Според британския вестник Брюксел се готви да подкрепи специален план за проверките по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това би облекчило усилията на премиера Тереза Мей, но нейните планове срещат твърде голяма съпротива, включително в собствената ѝ консервативна партия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:40, 17.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Очаква се на срещата на върха в Брюксел тази седмица да бъде даден сигнал, че преговорите за Брекзит навлизат във финалната си фаза. Британският премиер Тереза Мей пък трябва да защити плана си за Брекзит пред конференция на своята консервативна партия. В интервю за Би Би Си тя посочи, че изборът е между нейния план за сделка с Брюксел или излизане без сделка. Мей каза още, че в случая не става дума за нейното бъдеще като политик.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Трябва да осигурим споразумение с Европейския съюз, което е добро за хората в Обединеното кралство. Това е важно за нас и върху това съм съсредоточена. Бъдещето на хората в Обединеното кралство има значение.

През уикенда кметът на Лондон Садик Хан призова да се насрочи нов референдум за членство на Великобритания в ЕС.

Садик Хан, кмет на Лондон: Британците трябва да имат думата по въпроса за изхода от преговорите - за това какво преговаря премиерът с Европейския съюз, както и за възможността да останем в Евросъюза.

Видният лейбърист Хан критикува консервативното правителство за начина, по който преговаря. Според него така ще се стигне или до лош договор за Брекзит или до напускане на Евросъюза без договор, което ще има тежки икономически последици. Много британци вече смятат, че Брекзитът ще се отрази зле на страната, сочи социологическо проучване, поръчано от Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционният съвет номинира Росен Желязков за министър на транспорта
Коалиционният съвет номинира Росен Желязков за министър на транспорта
НЗОК праща здравните досиета по пощата
НЗОК праща здравните досиета по пощата