НОВИНИ

Тереза Мей: Направих всичко по силите, за да намеря изход

Британският премиер Тереза Мей днес подаде оставка, а в 19:00 часа българско време официално започна надпреварата за лидерския пост на Консерваторите. Наследникът на Мей ще стане премиер и ще трябва да реши по какъв път да поеме Великобритания, включително дали да напусне или да остане в ЕС. Кой ще бъде новия лидер на торите, ще стане ясно през последната седмица на юли.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 07.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Брекзит я доведе на власт и Брекзит ѝ я отнема. Тереза Мей - втората жена-премиер на Великобритания, която си спечели славата на не по-малко "желязна" от Тачър. Известна с афинитета си към модата и с репутацията си на противник на миграцията, която получава в шестте години, начело на вътрешното министерство.

През 2016 година пое премиерския пост, след като Дейвид Камерън отказа да ръководи Великобритания, по пътя ѝ извън ЕС. В рамките на кампанията за членството в ЕС, Мей беше твърдо от лагера за оставане. Още с идването си на "Даунинг стрийт 10" обаче, даде заявка, че единственото ѝ намерение е да "изпълни волята на народа и да доведе докрай развода между Лондон и Брюксел".

Серия от тежки преговори с европейските лидери и три отхвърлени от британския парламент предложения за сделка, доведоха до решението на Мей да подаде оставка.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Направих всичко по силите си, за да намеря изход от тази ситуация. Преговарях, изисквах, молих. В крайна сметка предложих да напусна работата, която толкова обичам по-рано, отколкото ми се искаше.

За времето си като премиер, Мей преживя катастрофален провал на парламентарни избори, беше начело на страната и по време на атентатите в Лондон и Манчестър, както и при големия пожар в лондонската Гренфел Тауър, при който загинаха 71 души.

Но нито едно от тези събития не разклати властта й така, както неуспехът на Брекзит.

Повече от 10 изявени консерватори вече дадоха заявка, че ще се борят за лидерската позиция в партията. Новият лидер на Консерваторите, ще стане и премиер на Великобрнитания.

Най-голямото предизвикателство пред него, ще бъде именно въпросът за развода с Брюксел .

Почти всички кандидати за премиерския пост, са твърди привърженици на напускането. Сред тях - бившият лондонски кмет и външен министър - Борис Джонсън, който е и фаворит за поста. Всички кандидати първо трябва да получат определена подкрепа на етапи от депутати консерватори в Камарата на общините, докато останат двама на финала и се стигне до вътрешнопартийно гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ 1 квалификацията България-Чехия
Гледайте по БНТ 1 квалификацията България-Чехия
​Продължава напрежението сред партии от Обединени патриоти
​Продължава напрежението сред партии от "Обединени патриоти"