НОВИНИ

Тереза Мей напуска "Даунинг стрийт" 10

Смяна на властта във Великобритания - Тереза Мей официално връчи оставката си като премиер. В този час нейният наследник Борис Джонсън пристига на "Даунинг стрийт" 10 и поема управлението на Острова. Мей беше изпратена с аплодисменти както от депутатите в парламента, така и от служителите и журналистите пред премиерската резиденция.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:16, 24.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

След три тежки години, в които водеща тема в управлението ѝ беше Брекзит, Тереза Мей официално напусна премиерския пост, за да го отстъпи на новия лидер на Консерваторите - Борис Джонсън. Но преди бившият кмет на Лондон да "поеме щафетата", Мей се сбогува с депутатите в Уестминстър.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Щастлива съм, че ще ме наследи човек, с когото работих в своя кабинет. Борис Джонсън доказа, че има твърдо намерение да изпълни волята на британците и да напуснем ЕС.

Тя получи благодарности от редица свои колеги и очакваните критики от редиците на Лейбъристите. Новата "желязна лейди" ще продължи политическата си кариера, но вече като депутат. След обяд със служителите на "Даунинг стрийт", тя се отправи към Бъкингамския дворец, където формално връчи оставката си на кралица Елизабет Втора.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Да си министър-председател на Великобритания, е огромна привилегия, чест и отговорност. Надявам се, всяко едно младо момиче, видяло, че жена е била премиер, да осъзнае, че за жените няма невъзможни неща.

Мей беше начело на Великобритания по време на тежки кризи - серията от атентати в Лондон и Манчестър, пожарът в "Гренфел тауър" и дипломатическия разрив с Русия около шпионския скандал "Скрипал". Най-трудната задача се оказа Брекзит.

Сега сагата около развода между Лондон и Брюксел остава в ръцете на Борис Джонсън, който е категоричен, че на 31 октомври Великобритания ще напусне ЕС. Пътят му обаче изглежда няма да е лесен, а още преди да стигне до Бъкингам, бъдещият премиер имаше и първото си препятствие - протестиращи, които опитаха да попречат на кортежа да стигне до двореца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипът на България от край до край
Екипът на "България от край до край"
Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за F-16
Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за F-16