НОВИНИ

Тереза Мей: Няма да има "твърда" граница в Ирландия след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Европейската комисия гарантира правата на близо 3 милиона граждани от ЕС във Великобритания и на 1 милион британци в страните от ЕС, предаде Асошиейтед прес. Тя потвърди, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 08.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

По думите на Мей, Северна Ирландия се ползва от "уникални обстоятелства", тъй като е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница със страна от ЕС. Проблемът за тази граница заплашваше да извади от релси преговорите за Брекзит, припомня АП. Мей каза, че според постигнатата с Европейската комисия договорка границата ще остане отворена, като същевременно се запази конституционната и икономическа цялост на Обединеното кралство.

По-рано днес Европейската комисия обяви, че двете страни са постигнали значителен напредък по условията за "развода", за да могат да преминат към следващата фаза на преговорите за транзитен период и бъдещите търговски отношения. Комисията уточни, че напредъкът се отнася до трите ключови условия - правата на гражданите след Брекзит, финансовите задължения към ЕС и въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Тя препоръча на Европейския съвет да приеме същото заключение.

"Сега предстои лидерите от ЕС на заседанието си в Брюксел на 14-15 декември да решат дали наистина е постигнат съществен напредък, за да се премине към втората фаза на преговорите", се добавя в изявлението ѝ. "Преговорите са трудни, но ние постигнахме пробива, от който се нуждаехме", коментира председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Доволен съм от справедлива сделка", каза той пред журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Система за видеонаблюдение ще има в централната част на Варна
Система за видеонаблюдение ще има в централната част на Варна
Приеха промени в закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната
Приеха промени в закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната