НОВИНИ

​Тереза Мей: Опитите за отлагане на Брекзит не решават въпроса

Британският премиер Тереза Мей каза в парламента днес, че опитите на някои депутати да отложат излизането на страната от ЕС, използвайки парламентарни процедури, не решават ключовия въпрос затова как ще бъде осъществен Брекзит, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:17, 23.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
​тереза мей опитите отлагане брекзит решават въпроса

"Това, което виждаме, са предложения за поправки, които имат за цел да създадат ситуация за удължаване на срока на процедурата по член 50 (от Лисабонския договор за ЕС), но то не решава проблема, винаги ще дойде момент за решение. А решението си остава същото: (напускане) без споразумение, със споразумение, или без Брекзит изобщо", каза тя.

ЕС не може да предоговори споразумението за предпазния механизъм за границата в Ирландия, заяви днес вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс. "Ние ще подкрепим Ирландия... (Предпазният механизъм) е "червена линия", по която не можем да преговаряме с британското правителство", каза Тимерманс на събитие в полския град Краков.

Утре главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде приет в Берлин от германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи заместник-говорителят на федералното правителство Мартина Фиц, цитирана от ТАСС.
Говорейки за неяснотата около Брекзит, тя напомни, че Брюксел и Германия в частност очакват от Лондон "конкретни предложения".

"Топката е в полето на британците", каза Фиц, но не отговори на въпроса дали Германия би се съгласила за отлагане на срока за Брекзит при сегашните условия. Според нея ЕС може да действа "само на основата на запитване" от страна на Лондон.

Долната камара на британския парламент отхвърли на 15 януари проекта за споразумение с ЕС за условията на напускането, одобрен от Лондон и Брюксел през ноември м. г. след година и половина преговори. Самият Брекзит е планиран за 29 март, след което, според плана, трябва да започне преходният период, който ще продължи до края на 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Крис Браун отрече да е имал сексуална връзка с обвинилата го в изнасилване жена
​Крис Браун отрече да е имал сексуална връзка с обвинилата го в изнасилване жена
Прокуратурата: Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата
Прокуратурата: Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата