Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставка като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни. Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица 10-14 юни.

© БГНЕС

„Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит”, заяви Мей по време на емоционалното си изявление пред сградата на Даунинг Стрийт 10. „Днес обявявам, че ще се оттегля като лидер на Консервативната партия на 7 юни, петък, за да може да се избере наследник”, допълни тя.Според закона, лидерът на най-голямата партия в парламента автоматично поема поста премиер на страната.

„Скоро ще напусна тази работа, която беше чест за мен да получа. Втората жена премиер на Великобритания, но определено не последната. Напускам без злоба, а с огромна благодарност, че имах възможността да служа на тази страна”, заяви британският премиер в края на емоционалната си реч.

Гласуването за заместник на Мей ще започне през седмицата 10-14 юни.

На референдума през 2016 г. британците решиха противно на всички очаквания да напуснат ЕС след 46 години членство. Те трябваше да направят това на 29 март тази година, но до окончателна сделка с ЕС така и не се стигна.

През ноември Тереза Мей успя да постигне сделка с ЕС, която обаче беше отхвърлена три пъти от британските депутати. Очаква се в началото на юни да бъде гласувана за четвърти път.

Тереза Мей ще обяви днес датата на оставката си

Тереза Мей ще обяви днес датата на оставката си

Очаква се днес британският премиер Тереза Мей да обяви датата на оставката си. Мей ще се срещне с депутати от своята партия, за да да позволи да бъде...