НОВИНИ

Тереза Мей предложи двегодишен преходен период след развода с Евросъюза

Британският премиер Тереза Мей предложи двегодишен преходен период след развода с Евросъюза през март 2019. В ключова реч във Флоренция тя изложи предложенията на Лондон за деблокиране на преговорите по Брекзит, които трябва да бъдат подновени в понеделник. Обединеното кралство ще остане силен приятел и партньор на Евросъюза и след раздялата и не желае да пречи на евроинтеграцията, каза Тереза Мей. Главният европейски преговарящ Мишел Барние определи речта като крачка напред.

тереза мей предложи двегодишен преходен период развода евросъюза
bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 22.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Съществуващите правила на Евросъюза за достъп до общия пазар ще се прилагат през преходния период след Брекзит, Великобритания ще спази финансовите си ангажименти, произтичащи от членството, ще продължи и участието си в проекти от взаимен интерес, каза британският премиер. Според нея в търговията няма нужда от въвеждане на тарифи там, където не съществуват.

Мей се обяви за нов тип бъдещи отношения с Общността и отхвърли сценариите за канадски и норвежки модел.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Накратко, искаме да работим ръка за ръка с Евросъюза, вместо като част от него. Ето защо в предишната ми реч в Ланкастър Хаус казах, че Виликобритания ще се стреми към нови, дълбоки и специални отношения с Евросъюза. Това означава нови отношения както в икономиката, така и в сигурността.

Масовата миграция и тероризма са примери за проблеми, които могат да бъдат решени само чрез партньорство, изтъкна Мей. Според нея през преходния период европейските граждани ще могат да идват във Великобритания, но трябва да се регистрират. Тя призна съществуващите опасения за правата на европейските граждани на Острова и на британците зад граница и предложи.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Бих искала британското правосъдие да може да взема под внимание решенията на Европейския съд с цел постигане на последователно тълкувание. На тази основа се надявам нашите екипи бързо да постигнат трайно споразумение.

Главният европейски преговарящ по Брекзит Мишел Барние заяви, че предложеният преходен период след развода може да бъде обсъден веднага щом бъдат договорени принципите на развода. Брюксел настоява за яснота по финансовите параметри, правата на гражданите и границата на Северна Ирландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Констатирани са множество нарушения в летните курорти в края на сезона
Констатирани са множество нарушения в летните курорти в края на сезона
Ден без автомобили в София
Ден без автомобили в София