НОВИНИ

Тереза Мей предложи споразумение за гражданите на ЕС след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей предложи споразумение за статута на гражданите на Европейския съюз, след напускането на Великобритания. На среща на върха в Брюксел, Мей заяви, че гражданите на Съюза няма да бъдат карани да напуснат кралството, след като Великобритания го напусне.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:51, 23.06.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
тереза мей предложи споразумение гражданите брекзит

Според определеното като "справедливо и сериозно" от Тереза Мей предложение, тези европейски граждани, които са във Великобритания от най-малко 5 години, ще могат да кандидатстват за нова категория статут за уседналост, по силата на който да бъдат третирани като британски граждани. Това се отнася за областите здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии.

Не се уточнява дали тези права ще важат и за членовете на семействата на получилите право да живеят във Великобритания. Неясноти има и по още няколко теми - считано от кога ще се брои въпросният 5-годишен срок. Очаква се ЕС да настоява с уреден статут да бъдат всички, пристигнали на острова преди март 2019-а, когато се очаква да бъде разводът между Лондон и Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел беше сдържана в реакцията си:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Тереза Мей ни даде ясно да разберем, че гражданите на ЕС, които са във Великобритания от пет години, ще запазят пълните си права. Това е добро начало, nо все още остават много други въпроси, свързани с излизането, включително за финансите и отношенията с Ирландия. Така че имаме доста работа.

Близо 3млн. и 200 хиляди европейци живеят и работят на Острова, което превърна въпросът за уреждане на статута им в приоритет за европейските лидери.

Марк Рюте, премиер на Холандия: Мразя всичко свързано с Брекзит. Но това е изходът от един демократично проведен референдум и сега трябва да направим всичко възможно да договорим споразумение, което устройва всички.

Председателят на Европейския Съвет - Доналд Туск заяви, че пред Великобритания все още стои варианта да остане член на съюза и избра да цитира част от песента "Имеджин" на Джон Ленън.

Доналд Туск, председател на ЕС: Наречете ме мечтател, но не съм единствения.

Преди да си тръгне от срещата на върха, Мей призова правата на британските граждани живеещи в Европа, също да бъдат гарантирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръгла маса Край на вечния длъжник организира комисията по финанси
Кръгла маса "Край на вечния длъжник" организира комисията по финанси
България, Естония и Австрия ще приемат председателството на Съвета на ЕС
България, Естония и Австрия ще приемат председателството на Съвета на ЕС