Брюксел е готов да промени политическата декларация към споразумението за Брекзит, но не и самото споразумение. Това стана ясно след днешната среща между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей. Мей разговаря в Брюксел и с председателя на парламента Антонио Таяни и с координатора за Брекзит Ги Верховстат, както и с Доналд Туск.

Засега пробив и сближаване на позициите между Брюксел и Лондон няма. Тереза Мей разговаря с Жан-Клод Юнкер повече от час. Двамата определиха дискусиите като ожесточени и конструктивни, но въпреки това ЕС продължава да настоява, че няма да предоговаря, докато Великобритания иска отстъпки по отношение на т.нар. предпазна мярка за ирландската граница. По-късно и в ЕП позицията на ЕС беше потвърдена от Ги Верхофстат и Антонио Таяни. Всички вече се опасяват от един неорганизиран или хаотичен Брекзит, това би било катастрофа - казаха днес Таяни и Верхофстат.


Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: Председателят Юнкер изрази готовност за работа по политическата декларация, договорена от 27-те и Великобритания, така че тя да стане по-амбициозна по отношение на съдържанието и скоростта на бъдещите отношения между Евросъюза и Обединеното кралство.

Антонио Таяни - председател на ЕП: Парламентът напълно подкрепя споразумението, договорено от Мишел Барние. Това е единственото решение, което осигурява организирано напускане на Великобритания, единственото решение, което защитава мира в Ирландия и целостта на вътрешния пазар.

Ги Верхофстат - координатор на ЕП за Брекзит: За нас предпазната клауза за ирландската граница е от ключово значение. Ако има проблеми с нея, както е сега в споразумението за Брекзит, нашето предложение е да се опитаме да решим тези проблеми в политическата декларация.

Тереза Мей - министър-председател на Великобритания: Това, което чух и видях от лидерите е желание за съвместна работа, така че да постигнем излизане на Обединеното кралство от Евросъюза със споразумение.

И германският канцлер Ангела Меркел, която участва в обяд с колегите си от Вишеградската четворка в Братислава, обяви, че организиран Брекзит е възможен.

Разговорите в Брюксел продължават. Тереза Мей ще се среща с Юнкер още веднъж до края на февруари. Дали Великобритания ще напусне ЕС със споразумение, както самата тя каза, предстои да разберем скоро.