НОВИНИ

Тереза Мей преговаря за Брекзит в Брюксел

Брюксел е готов да промени политическата декларация към споразумението за Брекзит, но не и самото споразумение. Това стана ясно след днешната среща между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей. Мей разговаря в Брюксел и с председателя на парламента Антонио Таяни и с координатора за Брекзит Ги Верховстат, както и с Доналд Туск.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:21, 07.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Засега пробив и сближаване на позициите между Брюксел и Лондон няма. Тереза Мей разговаря с Жан-Клод Юнкер повече от час. Двамата определиха дискусиите като ожесточени и конструктивни, но въпреки това ЕС продължава да настоява, че няма да предоговаря, докато Великобритания иска отстъпки по отношение на т.нар. предпазна мярка за ирландската граница. По-късно и в ЕП позицията на ЕС беше потвърдена от Ги Верхофстат и Антонио Таяни. Всички вече се опасяват от един неорганизиран или хаотичен Брекзит, това би било катастрофа - казаха днес Таяни и Верхофстат.


;
Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: Председателят Юнкер изрази готовност за работа по политическата декларация, договорена от 27-те и Великобритания, така че тя да стане по-амбициозна по отношение на съдържанието и скоростта на бъдещите отношения между Евросъюза и Обединеното кралство.

Антонио Таяни - председател на ЕП: Парламентът напълно подкрепя споразумението, договорено от Мишел Барние. Това е единственото решение, което осигурява организирано напускане на Великобритания, единственото решение, което защитава мира в Ирландия и целостта на вътрешния пазар.

Ги Верхофстат - координатор на ЕП за Брекзит: За нас предпазната клауза за ирландската граница е от ключово значение. Ако има проблеми с нея, както е сега в споразумението за Брекзит, нашето предложение е да се опитаме да решим тези проблеми в политическата декларация.

Тереза Мей - министър-председател на Великобритания: Това, което чух и видях от лидерите е желание за съвместна работа, така че да постигнем излизане на Обединеното кралство от Евросъюза със споразумение.
;

И германският канцлер Ангела Меркел, която участва в обяд с колегите си от Вишеградската четворка в Братислава, обяви, че организиран Брекзит е възможен.

Разговорите в Брюксел продължават. Тереза Мей ще се среща с Юнкер още веднъж до края на февруари. Дали Великобритания ще напусне ЕС със споразумение, както самата тя каза, предстои да разберем скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Героите от Хари Потър оживяват тази вечер в НДК
Героите от Хари Потър оживяват тази вечер в НДК
НС реши: ​Всички форми на домашното насилие вече са престъпление
НС реши: ​Всички форми на домашното насилие вече са престъпление