НОВИНИ

Тереза Мей призова ЕС за ново решение за избягване на твърда граница с Ирландия

Британският министър председател Тереза Мей призова Европейския съюз за ново решение за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Според нея планът на Брюксел е неприложим. Междувременно европейските институции предупреждават, че до края на преговорите с Обединеното кралство остават 13 седмици и има вероятност до споразумение с Лондон да не се стигне.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:09, 20.07.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние заяви днес в Брюксел, че 80 процента от споразумението за напускане на Великобритания вече е договорено. Барние се надява в оставащите 13 седмици да има съгласие и по останалите 20 процента, които са свързани най-вече с граничния контрол между Ирландия и Северна Ирландия.

За да се избегне трърда граница между тях, Брюксел предлага така наречения „предпазен механизъм“, тоест контрол още в Северна Ирлания върху стоките, които влизат от Великобритания в Ирландия. Според Тереза Мей обаче това би означавало създаване на граница вътре в Обединеното кралство.

;
Тереза Мей - министър председател на Великобритания: Реалността е, че каквото и е да споразумението с ЕС, то ще трябва да осигури безпрепятствено движение на стоки през границата на Северна Ирландия. Също толкова ясно е, че ние като правителство никога не бихме приели, избягването на граница с Ирландия да стане чрез създаването нова граница вътре във Великобритания.

Според Барние обаче предпазният механизъм не е нова граница, а опит да бъдат защитени потребителите и предприятията.

Мишел Барние - главен преговарящ от страна на ЕК:Министрите днес потвърдиха, че в споразумението за напускане трябва да има "предпазен механизъм" за стоките, може би не точно този, който ние предлагаме, но такъв механизъм трябва да има. Това е начинът да се гарантира, че няма да има граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Европейският съвет призова днес държавите членки да се подготвят по-усилено за всякакви сценарии за Брекзит. Еврокомисията вече публикува и съвети към бизнеса как да действат в случай, че сделка между Брюксел и Лондон не бъде постигната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евроекспертите излязоха със заключения за българските мерки срещу заразата
Евроекспертите излязоха със заключения за българските мерки срещу заразата
Заболяването на животните в Странджа раздели животновъдите в страната
Заболяването на животните в Странджа раздели животновъдите в страната