Последни 24 часа до гласуването, което ще реши съдбата на Брекзит. Месец след отлагането на вота от премиера, изгледите споразумението за напускане да събере необходимата подкрепа не са по-големи.

Тереза Мей, която през последните седмици неуморно повтаря, че това е единствената възможна сделка за организирано напускане, използва и последния момент - от фабрика в град Стоук он Трент - крепост на привържениците на Брекзит.

Тереза Мей, министър, председател на Великобритания: Единствените начини да гарантираме, че няма да напуснем без сделка, са - да изоставим Брекзит, като предадем волята на британския народ или да напуснем със сделка, а единствената сделка на масата е тази, която депутатите ще гласуват утре вечер. Можем да избегнем варианта "без сделка", като гласуваме за тази сделка.

Часове по - късно Мей застана за пореден път пред депутатите, за да им напомни, че историята ще ги съди по това дали са осъществили Брекзит, защитавайки икономиката и сигурността на страната.

Логистичен тест за "твърд" Брекзит във Великобритания

Логистичен тест за "твърд" Брекзит във Великобритания

Великобритания проведе тест на пътната си мрежа за избягване на задръствания при митнически проверки в случай на "твърд" Брекзит. Десетки тежкотоварни...

В израз на подкрепа за Тереза мей, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет ѝ изпратиха писмо с допълнителни уверения за последиците от споразумението. Относно предизвикалия най-сериозни брожения сред британските политици предпазен механизъм за избягване на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, Юнкер и Туск уверяват, че ако изобщо се наложи използването му, то ще е за възможно най-кратко време.

Ако парламентът отхвърли сделката, Тереза Мей разполага с три дни, за да представи план „Б“.

От тук нататък вариантите са много - излизане без сделка, опит за предоговаряне на документа, въпреки че Брюксел многократно обяви, че това е финалният вариант, вот на недоверие на кабинета и нови избори на Острова и най-често споменавания в последните дни - отлагане на излизането, насрочено за 29 март, ако Лондон изпрати молба за отсрочване на чл. 50.