Британският премиер Тереза Мей провежда днес ключови разговори в Брюксел за Брекзит с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск и с главния преговарящ Мишел Барние.

© БТА

Днес е последният ден, в който Лондон може да представи конструктивни предложения по трите основни теми от преговорите - сметката по развода, правата на европейските граждани, границата с Ирландия.

Според източници от Брюксел и британски медии вече има постигнато споразумение по въпросите за финансовите задължения на Великобритания и за границата с Ирландия.

На срещата на върха следващата седмица европейските лидери трябва да решат дали са доволни от напредъка досега и може ли да се премине към следващата фаза, свързана с бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. В хода на преговорите отговарящият за Брекзит от страна на Европарламента Ги Верхофстад заяви, че има сделка по финансовата част от развода.

Ги Верхофстад, евродепутат: Това винаги е било едно от исканията на Европейския съюз. Това не е наказание, не става въпрос и за сметка, която трябва да бъде платена. Нормално е, когато излизаш от една организация, да изпълниш задълженията си. Това е като развод. Никой не може да напусне съпругата си и да я накара тя да поеме разходите."