НОВИНИ

Тереза Мей се очертава като възможен кандидат за премиер на Великобритания

Британската вътрешна министърка Тереза Мей се очертава като водещ избор за кандидат за министър-председател, който да обедини Консервативната партия и да спре бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, пише британският в. "Гардиън".

bnt avatar logo
от БТА
21:39, 25.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
тереза мей очертава възможен кандидат премиер великобритания

Джонсън е фаворит за поста на премиера Дейвид Камерън, който обяви, че подава оставка след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз. Със своята кампания в подкрепа на Брекзит бившият лондонски кмет увеличи популярността си сред редовите членове на Консервативната партия, а някои консервативни депутати го смятат за идеален кандидат за премиер наред с правосъдния министър Майкъл Гоув.

Джонсън обаче не е категоричният избор на консервативните депутати, дори сред поддръжниците на Брекзит. Те не са убедени, че той е достатъчно сериозен и опитен и са готови да обмислят да подкрепят Мей, ако тя обяви, че проявява интерес, каза висш консерватор, цитиран от "Гардиън". Вътрешната министърка, която беше почти незабележима в кампанията за референдума за членството в ЕС, може да се очертае като обединяваща фигура между различните крила в Консервативната партия.

Според консервативния депутат Алан Дънкан е погрешно да се смята, че новият лидер трябва да бъде поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС. Той заяви, че вероятно няма да подкрепи Джонсън и че не бива да се смята за сигурно, че редовите членове на Консервативната партия ще подкрепят бившия лондонски кмет, посочва "Гардиън".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп беше освиркан в Шотландия от протестиращи
Доналд Тръмп беше освиркан в Шотландия от протестиращи
Русия и Китай се договориха за засилване на търговско-икономическите отношения
Русия и Китай се договориха за засилване на търговско-икономическите отношения