НОВИНИ

Тереза Мей се срещна в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Ден преди да произнесе реч за очакванията на Великобритания за бъдещите отношения с Европейския съюз, британската министър-председателка Тереза Мей се срещна в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:19, 01.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
тереза мей срещна лондон председателя европейския съвет доналд туск

Лондон твърди, че иска да напусне единния пазар и митническия съюз. Същевременно Тереза Мей иска да договори споразумение, което би намалило възможно най-много митата и административните процедури и иска достъп "без разногласия до единния пазар".

Според Туск това е пожелателно мислене. "Нека бъдем ясни: не може да има търговия без разногласия вън от митническия съюз и единния пазар. Търканията са неизбежен вторичен ефект от Брекзита. По природа", написа той в Туитър днес преди да пристигне в Лондон.

Туск и Мей обсъдиха "предстоящите истински политически трудности" около Брекзита, каза висш представител на ЕС, цитиран от Ройтерс. Това беше открита и честна дискусия в положителна атмосфера за истинските политически трудности, които ни предстоят, каза европейският представител.

Следващата седмица Туск ще представи обща позиция на ЕС за това как вижда бъдещите отношения с Великобритания. Очаква се лидерите от ЕС да я одобрят на среща на върха в Брюксел през март, припомня Ройтерс.

В светлината на проектонасоките, които Туск ще представи, и предстоящата реч на премиера Мей, главен фокус беше съдържанието и процеса на определяне на отношенията след Брекзита, каза Доналд Туск.

Министър-председателката каза пред него, че проектът на правния текст на Европейската комисия за Брекзит е неприемлив за Великобритания, съобщи канцеларията на Мей след срещата, която целеше заглаждане на различията с блока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетоха върнатите в училище деца
Отчетоха върнатите в училище деца
Министрите на културата от Европа и Азия пробваха да изработят мартеници
Министрите на културата от Европа и Азия пробваха да изработят мартеници