НОВИНИ

Увеличава се вероятността за Брекзит без сделка

Британците все по-стремглаво вървят към напускане без сделка, прогнозира заместник-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен. Той представи мерки в сферата на безопасността на храните и лекарствата, в случай, че се стигне до този сценарий. В същото време в Лондон продължават преговорите между консерватори и лейбъристи по инициатива на премиера Тереза Мей в търсене на изход от кризата с Брекзит.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:45, 04.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Европейският съюз има най-високите в света стандарти за безопасност на храните и лекарствата, а когато напусне, Великобритания ще се окаже извън системите за наблюдение и контрол, които защитават здравето на европейските граждани, обясни Юрки Катайнен. При вариант без споразумение, условията за внос ще са други.

Юрки Катайнен, заместник-председател на ЕК: За да може да изнася продукти от животински произход за ЕС, Великобритания трябва да бъде включена в списъка на Комисията като трета страна с разрешение за внос в Евросъюза, а храните трябва да отговарят на всички европейски изисквания за безопасност.

Катайнен уточни, че макар в момента британските стоки да отговарят на всички стандарти, нещата бързо могат да се променят, а в сферата на храните и лекарствата не бива да се поемат рискове.

Работихме усилено с властите в страните-членки в тази сфера, както и с Европейската агенция по лекарствата, за да сме сигурни, че всички са подготвени, каквото и да се случи и според нас, ситуацията в момента е под контрол, дори да се стигне до твърд Брекзит.

Докато в Европа се готвят за Брекзит без сделка, отвъд Ламанша трескаво преговарят, за да го избегнат. Снощи Камарата на общините прие само с глас повече законопроект, задължаващ премиера Тереза Мей да поиска отсрочка, за да предотврати напускане без споразумение.

Филип Хамънд, министър на финансите: Сега най-важното е, че каквато и отсрочка да получим от Евросъюза, трябва да сме наясно, че в момента, в който сме готови със сделката, трябва да прекратим отсрочката.

Но в същото време друг заместник на Юнкер - Франс Тимерманс обяви, че Брюксел не може постоянно да отлага Брекзит с по няколко седмици. Сега ключът е в ръцете на лидерите на двете основни партии - Тереза Мей и Джереми Корбин. Полицията обяви, че е готова с планове за 24 часа да мобилизира 10000 униформени в случай на безредици или ръст на престъпленията, ако се стигне до Брекзит без сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задълбочава се разликата между живеещите на ръба на бедността и богатите
Задълбочава се разликата между живеещите на ръба на бедността и богатите
В знак на протест - превозвачи в Пловдив запалиха камион
В знак на протест - превозвачи в Пловдив запалиха камион