НОВИНИ

Тереза Мей ще иска още отстъпки от ЕС за твърдата граница в Ирландия

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще опита да намери изход от задънената улица със сделката за Брекзит, като поиска още отстъпки от Европейския съюз за резервен план за избягване на твърда граница в Ирландия. Тя отхвърли призивите за отлагане на излизането от ЕС и каза, че нейният "План Б" е да бъдат внесени промени в спорната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:12, 21.01.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Големите очаквания за "План Б" за Брекзит не се сбъднаха. Британският премиер обяви само, че ще положи усилия да прокара в парламента договорената от нея сделка с Брюксел. Тереза Мей продължава с разговорите със съпартийците си и от опозицията.

Единствената гаранция да няма Брекзит без сделка е парламентът да одобри настоящото споразумение, категорична беше Тереза Мей в речта си пред британските депутати.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Единствената алтернатива е да се отмени Член 50 от Лисабонския договор, което би означавало оставане в Европейския съюз, но ще е против волята на британския народ и резултата от референдума.

За пореден път Тереза Мей се обяви против провеждането на втори референдум.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Опасявам се, че провеждането на втори референдум ще се превърне в тежък прецедент със значителни последици за това как провеждаме референдумите в страната.

Тереза Мей заяви, че ще бъде "по-гъвкава", ще изпълни искането на опозиционната Лейбъристка партия за гарантиране на правата на работниците и ще намери начин да успокои напрежението, породено от ангажимента да няма връщане на твърда ирландска граница.

Британският премиер отхвърли твърденията, че ще има изменение на Споразумението от Разпети петък, с което Лондон се ангажира да не възстановява физическата граница на остров Ирландия.

Мей обяви също,че европейците, които кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания, няма да плащат първоначалната предвидена такса от 65 лири.

Кандидатстването за статут на уседналост засяга всички европейци, които до 29 март тази година са започнали да живеят, работят или учат на територията на Обединеното кралство. То ще им даде право да останат в страната и след Брекзит, докато са прекарали в нея необходимите пет години, за да получат право на постоянно пребиваване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори в Брюксел за бъдещето на пакета Мобилност и доставките на газ към ЕС
Преговори в Брюксел за бъдещето на пакета "Мобилност" и доставките на газ към ЕС
10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток
10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток