НОВИНИ

Тереза Мей ще направи изявление пред парламента след подкрепата за сделката с ЕС

Дългоочакваното споразумение за Брекзит е постигнато. Европейският съюз и Великобритания успяха да договорят всички въпроси, свързани с напускането на Европейския съюз. Снощи споразумението беше одобрено от кабинета на Тереза Мей. Веднага след това Брюксел публикува договора. Днес Тереза Мей ще направи изявление през британския парламент, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск се очаква да свика извънредна среща на върха на лидерите от ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:32, 15.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Повече от пет часа британският премиер Тереза Мей убеждава министрите си да подкрепят споразумението за Брекзит, което предлага решение на редица важни въпроси като правата на гражданите, финансовите отношения, преходния период и границата между Северна Ирландия и Ирландия. Мей получи подкрепата на кабинета, а това ѝ гарантира, поне засега, и запазването на премиерския пост. Според нея обаче трудните дни тепърва предстоят и договорът ще се гледа под лупа преди гласуването в британския парламент, което ще бъде в началото на декември. Мей заяви, че споразумението е възможно най-доброто за Великобритания.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Веднага след изявлението на Мей Европейската комисия публикува договора, който е 585 страници. Главният преговарящ Мишел Барние представи основните му параметри. На 29 март догодина Великобритания напуска ЕС, следва преходен период, който ще продължи до 1 юли 2020 г. с опция за удължаване с още 6 месеца. Ако през това време Брюксел и Лондон не са договорили бъдещото си търговско споразумение, от 1 януари 2021 година ще действа единна митническа територия между ЕС и Обединеното кралство, която ще обхване всички стоки, с изключение на рибата и аквакултурите.

Така ще се избегне създаването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Мишел Барние - главен преговарящ на ЕК: Европейските граждани, живеещи във Великобритания и британците, които преди края на преходния период са се установили в страна-членка от ЕС, ще могат спокойно да продължат живота си в съответната държава. Те ще могат да останат там, да учат там, да работят там и да вземат семействата си със себе си.

Споразумението за Брекзит ще трябва да бъде одобрено от 27-те държави членки на ЕС. Очаква се днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика извънредна среща на върха на лидерите на 25 ноември в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат в пленарна зала по-строгите наказания за домашно насилие
Обсъждат в пленарна зала по-строгите наказания за домашно насилие
Зоран Заев пристига на посещение в България
Зоран Заев пристига на посещение в България