НОВИНИ

Тереза Мей свиква извънредно правителствено заседание заради Сирия

Британският премиер Тереза Мей ще свика днес извънредно правителствено заседание, заради напрежението около предполагаемата химическа атака срещу цивилни в Сирия. Кабинетът ще обсъди дали Великобритания да се включи в евентуална военна офанзива. Междувременно, руски източници твърдят, че сирийските правителствени части са превзели бунтовническия анклав Източна Гута.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:20, 12.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Очаква се тя да поиска разрешение от за включване на Лондон във военни действия в отговор на нападението. Според медии на Острова, Мей е наредила на британските подводници да се придвижат към Сирия и да я поставят в ракетен обсег като подготовка за удари по сирийската армия, които може да започнат още довечера. По-рано американският президент Доналд Тръмп отново предупреди за непосредствено предстоящи военни действия. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че на този етап "всички опции са на дневен ред".

Сара Сандърс, говорител на Белия дом: Според данните, с които разполагаме, Сирия и Русия са отговорни за химическата атака. Рано е да твърдим какво ще предприемем, но Президентът не изключва нито една опция.

Тръмп е обсъдил ситуацията в Сирия и с турския президент Ердоган.

Очаква се тези дни и Франция да реши дали да се включи в евентуална военна операция срещу силите на Башар Асад. Междувременно, руски наблюдатели съобщиха, че сирийската армия е установила пълен контрол над бунтовническият анлав Източна Гута, където беше извършено и предполагаемото химическо нападение. Това, обаче, все още не е потвърдено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват разговорите за реформата в ТЕЛК
Започват разговорите за реформата в ТЕЛК
Македонското правителство оцеля след вот на недоверие
Македонското правителство оцеля след вот на недоверие