НОВИНИ

Тереза Мей уволни министъра на отбраната заради скандал с "Хуауей"

Британският премиер Тереза Мей уволни министъра на отбраната Гавин Уилямсън след разследване за изтичане на информацията, че Великобритания е позволила на китайската компания "Хуауей" да развива 5G мрежата на страната, съобщи АФП. На негово място премиерът назначи министъра на международното развитие Пени Мордонт.

bnt avatar logo
от БГНЕС
20:58, 01.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
тереза мей уволни министъра отбраната заради скандал хуауей

„Тази вечер премиерът Мей помоли министъра на отбраната Гавин Уилямсън да напусне правителството, защото е загубила доверие в неговата способност да изпълнява ролята на министър на отбраната и на член на кабинета й“, заяви говорител на Даунинг Стрийт.

Мей е написала в писмо до Уилямсън, че разследването е „осигурило достатъчно доказателства, които предполагат, че той носи отговорност за нерегламентирано разкриване на информация“ от среща на Националния съвет по сигурността на 23 април.

„Няма друга достоверна версия, която да обясни събитията, довели до изтичането на информация“, е написала Мей.

На мястото на Пени Мордонт като министър на международното развитие е назначен Рори Стюарт, съобщиха от Даунинг Стрийт, цитирани от АФП.

Вече разцепеното правителство на Великобритания беше разтърсено от скандал кой е отговорен за изтичане на новината, че Мей е позволила на "Хуауей" да развие британската 5G мрежа.

Обсъжданията в Съвета за национална сигурност се посещават само от министри и служители по сигурността, които подписват Закона за държавната тайна, който ги задължава да не разкриват никаква информация, или рискуват съдебно преследване.

В. "Дейли телеграф" съобщи, че Мей е одобрила даването на разрешение на "Хуауей" за изграждане на "несъществени" елементи на британската телекомуникационна мрежа от следващо поколение.

САЩ категорично се противопоставят на участието н китайската компания, която обвиняват, че по шпионира в полза на китайското правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аякс се засили към финала след победа в Лондон
Аякс се засили към финала след победа в Лондон
Хористи направиха последна репетиция преди визитата на папата у нас
Хористи направиха последна репетиция преди визитата на папата у нас