НОВИНИ

Тереза Мей: Напускаме ЕС, но не и Европа

Великобритания не желае „раздробяване” на Европейския съюз, заяви в словото си за напускането на общността премиерът на страната Тереза Мей, като изтъкна, че наказателен Брекзит ще е „пагубен” за ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
14:30, 17.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
тереза мей напускаме европа

Мей каза, че Великобритания желае „поетапен подход” към Брекзит, за да се избегнат рискове за бизнеса. Същевременно изтъкна, че не иска „неограничен преходен статут".

Мей посочи, че.правителството ще вземе под внимание мнението на Шотландия и Уелс в процеса на излизане на кралството от ЕС.

Тя заяви, че също ще иска ново митническо споразумение с ЕС и че желанието й е „да бъдат премахнати колкото се може препятствия пред търговията”.

По време на речта на Тереза Мей в Ланкастър хаус курсът на британския паунд се покачи.

Ето основните акценти от речта на Тереза Мей:

ИСКАМ ИСТИНСКИ ГЛОБАЛНА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Искам Обединеното кралство да излезе от този период на промени по-силно, по-справедливо, по-обединено и по-устремено с поглед в бъдещето, откогато и да било. Искам да сме сигурна, благоденстваща, толерантна страна, която като магнит да привлича талантливи хора от чужбина. Искам да сме наистина глобална Великобритания, най-добър приятел и съсед на европейските ни партньори, но страна, която също така да действа и отвъд границите на Европа. Страна, която да гледа към света, за да гради отношения със стари приятели, и с нови съюзници.

ИНВЕСТИЦИИ В ИКОНОМИЧЕСКАТА СТРУКТУРА

Това правителство има план за Великобритания. . . Затова, продължавайки да намаляваме дефицита, ще възприемем балансиран подход, като инвестираме в нашата икономическа структура, защото това може да трансформира потенциала за растеж на нашата икономика и да подобри качеството на живот на хората в цялата страна.

ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ЩЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ

И в бъдеще ще сте добре дошли в тази страна, както се надяваме да бъдат добре дошли и нашите граждани във вашите страни.

БРЕКЗИТЪТ ТРЯБВА ДА ОЗНАЧАВА КОНТРОЛ ВЪРХУ ИМИГРАЦИЯТА

Брекзитът трябва да значи контрол върху броя на хората, които идват във Великобритания от Европа и именно това ще направим. Ще гарантираме, че можем да контролираме имиграция във Великобритания от Европа.

ГАРАНТИРАНЕ НА ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС И НА ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО В ЕС

Искаме колкото е възможно по-скоро да гарантираме правата на гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, и на британските граждани в други държави членки.

БРЕКЗИТЪТ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО СЕ ЗАТВАРЯ В СЕБЕ СИ

Резултатът от референдума не бе решение да се затворим в себе си и да се оттеглим от света, защото британската история и култура са дълбоко интернационалистични. Ние сме европейска страна и сме горди с общото ни европейско наследство. Но винаги сме били и продължаваме да бъдем страна, която гледа и отвъд Европа, към по-големия свят. Затова ние сме една от най-расово многообразните страни в Европа.

БЕЗ НОВИ ПРЕГРАДИ ПРЕД ТЪРГОВИЯТА

За нас трябва да е водещ принципът да се гарантира, че напускайки Европейския съюз няма да възникнат нови прегради за живеене или правене на бизнес в рамките на нашия собствен съюз.

ОБЩА ТЪРГОВСКА ЗОНА С ИРЛАНДИЯ Е ВАЖЕН ПРИОРИТЕТ

Обединеното кралство ще има сухопътна граница с ЕС и поддържането на обща търговска зона с Република Ирландия ще е важен приоритет за Обединеното кралство в предстоящите преговори.

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО НЕ ИСКА ЕС ДА СЕ РАЗПАДНЕ

Нашите приятели и съюзници в Европа не винаги разбират решението ни (да излезем от ЕС) и мнозина се опасяват, че то е началото на голямо разпадане на ЕС. Но нека го заявя съвсем ясно. Това няма да е в интерес на Великобритания, националният интерес на Великобритания неизменно и непреодолимо ще е свързан с успеха на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темер няма да се кандидатира за президент на Бразилия догодина
Темер няма да се кандидатира за президент на Бразилия догодина
Варненски пазар без найлонови торбички
Варненски пазар без найлонови торбички