НОВИНИ

Тереза Мей: Вероятно Русия стои зад отравянето на Скрипал

Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени с бойно нервнопаралитично вещество от тип, разработван в Русия, която най-вероятно стои зад нападението. Това заяви тази вечер пред парламента британският премиер Тереза Мей след заседание на Съвета за национална сигурност в Лондон. Разследването продължава, но Великобритания остава в готовност да предприеме по-енергични мерки срещу Москва, каза британският премиер.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:10, 12.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му е отговорна руската държава или тя е допуснала нервнопаралитична субстанция да попадне в чужди ръце, изтъкна Тереза Мей. Тя съобщи, че руският посланик в Лондон е бил призован за обяснение по тези две възможности.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: В сряда ще разгледаме в детайли отговора на Руската държава. При липса на достоверен отговор ще заключим, че това действие представлява незаконна употреба на сила от руската държава срещу Обединеното кралство.

Британски депутати призоваха руските олигарси да не бъдат допускани до луксозните им имоти в Лондон. Стигнете до дъното на случая и после ще го обсъждаме, каза днес руският президент Владимир Путин пред БиБиСи.

Държавната телевизия "Русия 1" открито обвини Великобритания, че е отровила Скрипал като част от операция за провал на руското домакинство на Световното първенство по футбол.

Дмитри Кисельов - телевизионен водещ: Отлична специална операция. Скрипал е евтин разходен материал, а Русия - нека да се оправдава.

Здравните власти на Острова посъветваха хората, посетили в неделя заведенията, където е бил Скрипал, да изперат дрехите си и да избършат с мокри кърпи предмети като мобилни телефони, ръчни чанти, а очила и бижута да измият с топла вота и препарат. В две заведения бяха отрити следи от неуточнената нервнопаралитична субстанция. Рискът от заразяване се определя като минимален, но предупреждението силно разтревожи местните като твърде закъсняло. Предпазни мерки може да се окажат наложителни за до 500 души, посочва БиБиСи.

Двама души днес превантивно бяха откарани в болница с линейка заради подозрителен колет, пристигнал в британския парламент. Съдържанието се оказа безвредно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развиват винено-кулинарния туризъм в Югозападна България
Развиват винено-кулинарния туризъм в Югозападна България
БЧК и Турският Червен полумесец създадоха съвместен бедствен резерв
БЧК и Турският Червен полумесец създадоха съвместен бедствен резерв