НОВИНИ

​Тереза Мей: Втори вот за Брекзит би нарушил доверието на избирателите

Британският премиер Тереза Мей ще запознае парламента с резултатите от срещата на върха на ЕС на 13 и 14 декември. През почивните дни се разгоря дебат "ЗА" и "ПРОТИВ" втори референдум за Брекзит. Според Мей - такъв вот би "нарушил доверието" сред британците и би нанесъл "непоправими щети" на политиката.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:47, 17.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Тереза Мей ще се изправи пред парламента в късния следобед, за да каже на депутатите вече известното - ЕС не предлага предоговаряне на споразумението за напускане. Все повече политици - такива, които са "ЗА" развод между Лондон и Брюксел, и такива, които са "ПРОТИВ", призовават за вотри референдум. Сред тях бившите британски премиери - Джон Мейджър и Тони Блеър.

Деймиън Хайндс, министър на образованието: "Втори референдум означава разделение, хората вече гласуваха, вече имаше референдум. Сега просто трябва да се приложи. Идеята за второ гласуване ще извади ситуацията от задъдената улица, но само временно. Не мисля, че е редно повторно гласуване."
Джо Джонсън, бивш министър на транспорта: "Прекарахме две и половина години да договаряме сделка, абсолютно неприемлива за парламента. Трябва да намерим изход. И според мен, да попитаме отново хората да кажат мнението си дали искат вече договорения Брекзит, е правилното решение."

Според премиера Мей обаче, това би "счупило" доверието сред британци и би поляризирало обществото още повече. война. То ще бъде и предателство към избирателите, които на референдума през 2016 г. с малка разлика подкрепиха напускането на ЕС, каза още Мей. Без ново допитване, вариантът "без сделка" става все по-реален. А такъв сценарий би бил катастрофален за петата по големина икономика в света, смятат анализатори.

;

"Втори вот би нанесъл непоправими щети на почтеността на нашата политика, защото би казал на милиони, които имаха доверие на демокрацията, че нашата демокрация не им осигурява това, което искат. Втори вот, най-вероятно би ни оставил в същото положение като предишния", ще заяви Мей.

Британската премиерка се връща в парламента след посещение в Брюксел миналата седмица. Тя призова лидерите на ЕС да предложат гаранции за т. нар. северноирландски "предпазен механизъм", който да не допусне връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, който според критици би поставил Великобритания в капан.

Но макар лидерите на ЕС да казаха, че искат да помогнат на Мей, те предупредиха британската министър-председателка, че тя не би могла да предоговори сделката, договорена по-рано тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за снеговалежи в 6 области на Северна България
Жълт код за снеговалежи в 6 области на Северна България
​24-годишна жена е открита мъртва в столичен хотел, има задържан за убийството
​24-годишна жена е открита мъртва в столичен хотел, има задържан за убийството