Правителството на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие. В подкрепа на консервативното правителство гласуваха 325 депутати, против - 306. Минути след вота Тереза Мей за пореден път обеща, че ще доведе Брекзит до край. Тя започва консултации с представителите на всички политически сили и до понеделник да представи план Б за излизането на Великобритания от ЕС.

Без изненади - така премина снощният вот на недоверие в британския парламент. Макар и да загуби при гласуването за сделката за Брезкит, Тереза Мей все пак получи подкрепата на парламента и с 325 гласа "за" и 306 "против", консверваторите остават на власт.

Веднага след гласуването започнаха и консултациите с лидерите на опозицията. На "Даунинг стрийт" 10 дойдоха представители на Шотландската национална партия и партията на Уелс "Плайд камри". Основната цел е да се намери консенсус как да бъде осъществен Брекзит, така че да бъде избегнат хаос и да не се стигне до нов референдум.

Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин, обаче, отказа да се срещне с Тереза Мей, а тя не скри разочарованието си.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Тази вечер получихме подкрепата на парламента и това ни дава възможност да се фокусираме върху Брекзит. Британските граждани ясно ни показаха какво желаят и планирам да изпълня волята им, а именно - да напуснем Европейския съюз. Време е политическите лидери да забравят за личните си интереси и да започнат да се борят за благото на народа.

Корбин, който свика вота на недоверие, продължава да настоява за оставка на правителството. Лейбъристите допълват и че единственият вариант да подкрепят Тереза Мей, е ако тя категорично заяви, че Брекзит без сделка е вариант, който няма да допусне.

В редиците на опозицията обаче също има разцепление - част от съпартийците на Корбин го призоваха да не става негласен съучастник в напускането на ЕС и все пак да започне преговори с правителството.

В понеделник Тереза Мей трябва да представи план "Б" за излизането на Великобритания от ЕС. Вариантите за него са най-малко шест. Повторно гласуване на настоящата сделка, предоговарянето ѝ, избори, втори реферндум, още един вот на недоверие или излизане без споразумение.

© БТА