НОВИНИ

Тереза Мей започна консултации с опозицията в търсене на решение за Брекзит

Правителството на Тереза Мей оцеля при вота на недоверие. В подкрепа на консервативното правителство гласуваха 325 депутати, против - 306. Минути след вота Тереза Мей за пореден път обеща, че ще доведе Брекзит до край. Тя започва консултации с представителите на всички политически сили и до понеделник да представи план Б за излизането на Великобритания от ЕС.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:57, 17.01.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Без изненади - така премина снощният вот на недоверие в британския парламент. Макар и да загуби при гласуването за сделката за Брезкит, Тереза Мей все пак получи подкрепата на парламента и с 325 гласа "за" и 306 "против", консверваторите остават на власт.

Веднага след гласуването започнаха и консултациите с лидерите на опозицията. На "Даунинг стрийт" 10 дойдоха представители на Шотландската национална партия и партията на Уелс "Плайд камри". Основната цел е да се намери консенсус как да бъде осъществен Брекзит, така че да бъде избегнат хаос и да не се стигне до нов референдум.

Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин, обаче, отказа да се срещне с Тереза Мей, а тя не скри разочарованието си.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Тази вечер получихме подкрепата на парламента и това ни дава възможност да се фокусираме върху Брекзит. Британските граждани ясно ни показаха какво желаят и планирам да изпълня волята им, а именно - да напуснем Европейския съюз. Време е политическите лидери да забравят за личните си интереси и да започнат да се борят за благото на народа.

Корбин, който свика вота на недоверие, продължава да настоява за оставка на правителството. Лейбъристите допълват и че единственият вариант да подкрепят Тереза Мей, е ако тя категорично заяви, че Брекзит без сделка е вариант, който няма да допусне.

В редиците на опозицията обаче също има разцепление - част от съпартийците на Корбин го призоваха да не става негласен съучастник в напускането на ЕС и все пак да започне преговори с правителството.

В понеделник Тереза Мей трябва да представи план "Б" за излизането на Великобритания от ЕС. Вариантите за него са най-малко шест. Повторно гласуване на настоящата сделка, предоговарянето ѝ, избори, втори реферндум, още един вот на недоверие или излизане без споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СОС разглежда предложението за повече деца в яслените групи на детските градини
СОС разглежда предложението за повече деца в яслените групи на детските градини
Среднощна гонка на полицията край Стара Загора
Среднощна гонка на полицията край Стара Загора