НОВИНИ

Тереза Мей защити пред Рекс Тилърсън ядрената сделка с Иран

Британският премиер Тереза Мей изтъкна значимостта на международното споразумение от 2015 г. за иранската ядрена програма пред американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Двамата се срещнаха за кратко в офиса й в Лондон, съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
17:00, 14.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
тереза мей защити рекс тилърсън ядрената сделка иран

Тилърсън е на посещение във Великобритания да обсъди възстановяването на пораженията от урагана Ирма, севернокорейския ядрен опит и за среща с външни министри от няколко страни за излизане от задънената улица в Либия. Въпреки че не бе в официалния дневен ред на пътуването, темата Иран бе повдигната на среща между Тилърсън, Мей и британския национален съветник по сигурността.

"Засегнаха въпроса с иранската ядрена сделка. Министър-председателят подчерта колко важна е тя, за да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза пред журналисти говорител на Мей. Американският президент Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че ще развали ядрената сделка, чиято цел е да наложи ограничения върху иранската ядрена програма, в замяна на премахване на повечето санкции, наложени от Запада.

Тръмп обмисля стратегия, която ще позволи на САЩ да отвърнат по-агресивно на присъствието в Ирак и Сирия на ирански въоръжени сили и финансирани от Иран шиитски групировки. Тилърсън и Мей обсъдиха Северна Корея и дестабилизиращите ѝ действия. Те са на мнение, че е важно международната общност да продължи да работи заедно за оказване на натиск върху режима, каза говорителят на Мей.

Държавният секретар ще се срещне с британския външен министър Борис Джонсън и с представител на френското правителство, за да координират усилията си за отстраняване на щетите от урагана Ирма, кактои да обсъдят Северна Корея. Към тях ще се присъединят външните министри на Италия, Египет и ОАЕ, за да говорят за Либия със специалния пратеник на ООН за африканската държава Гасан Саламе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия подкрепя усилията на България за защита на външните европейски граници
Германия подкрепя усилията на България за защита на външните европейски граници
Откриха фипронил в яйца на български производител
Откриха фипронил в яйца на български производител