НОВИНИ

Термометърът в най-студеното село на света се повреди при -62 градуса (СНИМКИ)

Новият електронен термометър в сибирското село Оймякон, признато за най-студеното на света, се повреди, когато температурата падна до минус 62 градуса Целзий, съобщи в. "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от БТА
16:41, 16.01.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света
термометърът студеното село света повреди градуса снимки

Според местните жители температурата е паднала още повече - до минус 67 градуса, което е с 1 градус по-ниско от рекорда, поставен през 1933 г. Официално обаче местната метеорологична станция отчете едва минус 59 градуса Целзий. Температурата в Антарктида пада и до по-ниски стойности, но там няма постоянни селища.

В Оймякон живеят около 500 души. Селото се е появило като база за пастирите на елени през 20-те и 30-те години на миналия век. Името му означава "вода, която не замръзва" и произтича от факта, че там има минерален извор.

Хората в Оймякон се борят с много проблеми в ежедневието - замръзва мастилото в химикалките, батериите спадат бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън. В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

;

Студена вълна обхвана едно от по принцип най-студените места на Земята - Сибир, предаде Асошиейтед прес. В Якутия днес бяха измерени минус 67 градуса по Целзий. Учебните занятия в този руски регион в Североизточен Сибир, на около 5300 километра източно от столицата Москва, бяха отменени.

Иначе учениците в Якутия са свикнали да ходят на училище при минус 40 градуса. Местните власти съобщиха, че всички домакинства и компании в региона имат централно отопление и достъп до резервни генератори.

Руската държавна телевизия показа, че в село Оймякон, едно от най-студените населени места на планетата, живачният стълб на термометър, който може да отчете до минус 50 градуса, е паднал до дъното. Студът не е нещо необичайно за близо единия милион жители на Якутия. Ниските температури дори не са водеща новина за местните медии днес.

Жени обаче постнаха в социални мрежи снимки на замръзналите си мигли. Местна медия пък постна снимка на китайски студенти, къпещи се голи в термален извор. Двама мъже починаха от измръзване в Якутия, след като колата им се развалила. Други трима мъже, пътували с тях, оцелели, тъй като имали по-топли дрехи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Малка художествена революция
ДРУГИТЕ новини: Малка художествена революция
Шанс за живот без парализа
Шанс за живот без парализа