НОВИНИ

​Терористичната клетка от Испания планирала по-мащабни атаки

Терористичната клетка, обвинена, че стои зад атентатите в Испания, е готвела да извърши по-мащабно бомбено нападение срещу архитектурни забележителности. Това е признал един от задържаните за атаките, при които загинаха 15 души, а повече от 120 бяха ранени. Междувременно каталунската полиция претърси къща и интернет кафене в два различни испански града като част от разследването. Едната акция е извършена в град Рипол, откъдето са повечето от обвинените за атентатите.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 23.08.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
​Терористичната клетка от Испания планирала по-мащабни атаки

Град Рипол се опитва да се върне към нормалния живот, след като се оказа, че доскоро там са живели повечето от виновните за атаките в Барселона. Много въпроси остават за местните хора, които смятат, че случилото се ще окаже влияние върху местната общност.

Луис Бонада, жител на Рипол: Чувствата са смесени. От една страна е удовлетворението, че клетката бе разбита, но има и безпокойството заради важни въпроси, които витаят във въздуха. Как и защо това се случи в град като Рипол, където отношението към мюсюлманската общност е чудесно.

Каталуния винаги е била гореща точка, още преди атаката в Барселона. Но най-малко 11 от заподозрените извършители са от Рипол, градче на два часа път от Барселона. И те някак са се изплъзнали от полезрението на полицията.

Жител на Рипол: Мисля, че съжителството с мюсюлманската общност ще бъде засегнато със сигурност. Хората стават по-недоверчиви, когато се случи нещо подобно.

Същевременно разследването продължава. Мароканските власти арестуваха двама души, заподозрени във връзки с извършителите на терористичното нападение в Барселона. Двама от четиримата заподозрени членове на джихадистката група, отговорна за атентатите, остават в ареста, реши снощи съдия от испанския Национален съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв ще е размерът на минималните осигурителни прагове?
Какъв ще е размерът на минималните осигурителни прагове?
Скопие отвърна на обвиненията на Белград
Скопие отвърна на обвиненията на Белград