НОВИНИ

​Терористичните атаки по света са намалели с 23% през 2017 г., сочи доклад

Терористичните атаки по света са намалели с 23 процента през 2017 г. в сравнение с 2016 г. , а броят на жертвите в тези атаки е спаднал с 27 процента. Това се казва в доклад на американския Държавен департамент, публикуван днес, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
22:44, 19.09.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света
​терористичните атаки света намалели 2017 сочи доклад

В документа се констатира, че въпреки пораженията, понесени от Ислямска държава в Ирак и Сирия, терористичната заплаха продължава да съществува и се е адаптирала към новата среда. "Въпреки нашите успехи терористичният пейзаж е станал по-комплексен през 2017 г.", пише в доклада Нейтън Сейлс, координатор в Държавния департамент по борбата срещу тероризма.

"ИД, Ал Кайда и организациите, свързани с тях, показаха своята издръжливост, решимост и способност да се адаптират и те се адаптираха към засиления антитерористичен натиск в Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Сомалия, Йемен и на други места по света", казва експертът. Според него тези терористични групи са "по-разпръснати сега и са в по-голяма нелегалност", което ги прави "по-малко изложени на конвенционалните военни операции".

Американският президент Доналд Тръмп редовно хвали успехите в борбата срещу ИД, която загуби почти всичките си територии в Ирак и Сирия. Антиджихадистката коалиция, оглавявана от САЩ, обяви миналата седмица, че е започнала финалната фаза на своята военна операция срещу джихадистката група в Източна Сирия.

В доклада, публикуван днес, се предупреждава, че докато ИД губи терен, тя продължава прехода от централизирана командна и контролна структура към един по-размит модел. Изборът на мишени и графикът на извършването на терористичните атаки, както и използваните средства се поверяват все повече на терористи, които са в различни страни.

Относно спадът на броя на жертвите на терористични атаки по света миналата година, в доклада се казва, че това се дължи специално на драстично намаляване на броя на атаките и жертвите в Ирак. 70 процента от смъртните случаи в атентати през 2017 г. са в пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Сомалия и Сирия, а 59 процента от атентатите са били през 2017 г. също в пет страни - Афганистан, Пакистан, Ирак, Филипините и Индия.

В доклада се потвърждава, че Иран остава в очите на САЩ "първата страна, подкрепяща тероризма в света". Техеран "е отговорен за засилването на много конфликти", казва Нейтън Сейлс и говори в тази връзка за "действително световна заплаха". Другите страни, които официално са обвинени от Вашингтон в подкрепа на тероризма са Сирия, Судан, а от миналата година и Северна Корея, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Тръмп обеща федерална помощ за пострадалите от урагана Флорънс региони
​Тръмп обеща федерална помощ за пострадалите от урагана "Флорънс" региони
Жан-Клод Юнкер: Сделката за Брезкит е доста далеч
Жан-Клод Юнкер: Сделката за Брезкит е доста далеч