"Тесла" отваря завод в Берлин. Компанията избра германската столица за първата си производствена база в Европа. Новината съобщи основателят Илън Мъск на церемония в Берлин за раздаване на наградите "Златен волан".

С изграждането на завод в Берлин, "Тесла" ще добави към имиджа на колите си престижното в автомобилния сектор "Изработено в Германия".

Още преди година Мъск обяви, че именно Берлин е фаворит за първия завод в Европа на фона на нарастващото търсене на електромобили на континента.

Така наречената "Гигафабрика 4" ще е близо до новото берлинско летище и заедно с нея ще бъдат изградени инженерен и дизайнерски център. В нея ще се произвеждат батерии за електромобили, влакове и разбира се, коли от модела Y.

Илън Мъск, главен изпълнителен директор на "Тесла": След 12 месеца ще се произвели 1 милион автомобила. Лудост е, като имате предвид, че на днешния ден преди 11 години бяхме произвели буквално една кола. А след една година ще се произвели един милион.

Производството трябва да започне през 2021 г. Заводът означава разкриване на 6 000 - 7 000 работни места.

Връзката с Германия не е нова за американския производител - коли на "Тесла" се тестват на прочутата писта Нюрбургринг, компанията има и инженерен център в град Прюм.

Другата стратегическа инвестиция на "Тесла" е в Азия. Компанията отваря завод в Шанхай, където инвестира 2 млрд. долара.

"Тесла" все още трябва да се бори, за да покаже устойчива способност за печалба. Новите инвестиии, както и пускането на пазара на пикап и камион, са стъпки в тази посока.