Компанията "Тесла" няма да бъде сваляна от борсата. Решението е взето на среща на борда на компанията. Преди две седмици в загадъчен туит собственикът на компанията Илон Мъск намекна, че би искал да смени вида собственост на "Тесла".

Подхвърлената от Илон Мъск идея за делистване на "Тесла" от борсата би означавала сделка за 72 млрд. долара. Появи се информация, че инвеститор е готов да изкупи акциите на компанията по 420 долара всяка, и вероятно става дума за саудитски фонд. И ако първоначално акциите на "Тесла" скочиха със 7%, то две седмици след обявената инициатива, те струват с 20 на сто по-евтино.

Още при обявяването на идеята си Илон Мъск беше категоричен, че крайното решение за промяната на вида собственост е в ръцете на акционерите. Според него промяната би намалила натиска върху ръководството на фирмата да защитава действията си и начина на управление пред инвеститорите.

По думите на Мъкс излизането от борсата ще е най-добре за бъдещото развитие на "Тесла", а целта е да се осигури атмосфера, в която фирмата за производство на електрически коли ще разгърне потенциала си.

Отново в Туиътър Мъск написа, че именно акционерите са го убедили, че засега свалянето на "Тесла" от борсата не е вариант. А какво ще е бъдещето на компанията за производство на електромобили, която преживява трудна финансова година и продължава да работи по поредния си модел, ще покаже времето.