НОВИНИ

Тесни тротоари изнервят пешеходци и велосипедисти

Велоалеите на тротоарите около НДК създават риск за преминаващите пешеходци заради близостта на движещите се велосипедисти, сигнализираха зрители на БНТ 2. Нерядко се стига дори до скандали и размяна на реплики между едните и другите, борещи се за територия, граждани.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тодор Литовски
17:18, 07.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По тесния тротоар на булевард "Витоша", покрай парка на НДК, едва се разминават пешеходци и велосипедисти, защото велоалеята от квартал "Иван Вазов" по булевард "Витоша" изведнъж се качва на тротоара.

"Има ли място за пешеходците?"

"Почти не. Повече е за велосипедистите за съжаление. Не всички хора се съобразяват с тези маркировки и е малко опасничко, особено с деца."

"Аз точно това си мислех, не може две платна за велосипедисти, никъде по света, аз не живея в България, няма такива широки платна за велоалеи. По две. Не знам, кой ги мисли тези неща. Ако мине жена с количка, как???"

От Общината признават, че проблем има.

Здравко Здравков, главен архитект на София
"В момента технически е възможно това решение, но очевидно не работи, защото влизат в конфликт пешеходци и велосипедисти, скоростта на придвижване на велосипеда е почти 10 пъти по-висока от тази на пешеходците."

Главният архитект увери, че след ремонта на булевард "Патриарх Евтимий" ще се направят нови велоалеи. А дотогава според преминаващите пеша граждани, велоалеята по булевард "Витоша" спокойно би могла да продължи по платното, въпреки че така очевидно ще затрудни оформянето на зелената и синята зона по булеварда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство с бебета е блокирано във Виена след кражба на номерата на колата им
Семейство с бебета е блокирано във Виена след кражба на номерата на колата им
Близо 160 са ранените полицаи при протестите срещу Г-20 в Хамбург
Близо 160 са ранените полицаи при протестите срещу Г-20 в Хамбург