НОВИНИ

Тестове са показали недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге

Лабораторни тестове са показали, че има недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге, където тежко катастрофира автобус. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ. Министърът отбеляза, че според документите, подадени към АПИ, пътят отговаря на нормативите. Ще бъдат направени допълнителни тестове. В момента се водят процесуално-следствени действия, има информация, която не мога да споделя, посочи Нанков.

bnt avatar logo
от БТА
18:00, 28.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
тестове показали недопустим материал асфалта пътя софия своге

В неделя сутринта (26 август 2018 г.) са взети проби от асфалта на мястото на злополучния инцидент. Лабораторен анализ показва, че в асфалта има варовик или доломит. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират, обясни министърът.

Съгласно нормативи и спецификация този материал е недопустим за влагане в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част, допълни той.

Гаранцията на ремонтирания път важи от датата на въвеждане в експлоатация - 27 декември 2016 г. и е две години, т.е. до 27 декември 2018 г. Тъй като фирмата е отказала да отстрани дефекти на пътя, участъците ще бъдат ремонтиран за сметка на АПИ, отбеляза министърът.

Предстои да излязат и данните от трафик камерите по време и след инцидента, каза Нанков. Тези данни ще бъдат предоставени на следствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозни разминавания в документите и изпълнението на ремонта по пътя край Своге
Сериозни разминавания в документите и изпълнението на ремонта по пътя край Своге
АПИ стартира обществени поръчки за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
АПИ стартира обществени поръчки за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле