НОВИНИ

ТЕЦ "Бобов дол" няма да гори повече нерегламентирани отпадъци

Прокуратурата разпореди на министъра на екологията незабавна проверка за това има ли незаконно изгяряне на отпадъци в ТЕЦ-овете Бобов дол, Брикел, Сливен и Перник, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Главният прокурор Иван Гешев и министрите Младен Маринов и Емил Димитров бяха в Бобов дол и обявиха, че ТЕЦ-ът там повече няма да гори отпадъци и да замърсява въздуха в района.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:12, 13.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Замърсяването на въздуха в Бобов дол и околните населени места е от ТЕЦ "Бобов дол", категорични са главният прокурор Иван Гешев и екоминистърът Емил Димитров. Причината е, че ТЕЦ-ът гори отпадъци без необходимите филтри.

Иван Гешев, главен прокурор: Има досъдебно производство, при което е констатирано, че се гори боклук в ТЕЦ Бобов дол, смесено с въглища. Констатирано е в досъдебното производство, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че на близка площадка се складира боклук, който не отговаря на изискванията за RDF.

Разрешителното, което ТЕЦ-ът е имал е било до май месец е за експериментално горене. Това е бил и срокът в който собственикът е бил задължен да приключи инвестицията си в монтирането на филтри, задължителни при смесено горене на въглища и RDF. Инвестицията обаче не е направена.

Иван Гешев, главен прокурор: По-лесно е да караш Майбах, отколкото да го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, защото това теоретично би струвало 100 - 200 милиона. Защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и т.н.

От днес ТЕЦ "Бобов дол" е поставен под постоянно наблюдение.

Иван Гешев, главен прокурор: Перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. .Т.е. да имам сигнали в реално време за нарушаване на екологичното законодателство.

Според Гешев има данни, че освен ТЕЦ "Бобов дол" и другите такива централи на същия собственик имат проблем с филтрите и замърсяват въздуха. По тази причина е разпоредено на екоминистерството да извърши незабавна проверка и на ТЕЦ-овете Брикел, Сливен и Перник.

Според екоминистъра Емил Димитров само ТЕЦ Сливен има разрешение за изгаряне на RDF и там в момента се гори отпадъкът на София. В Сливен обаче ще бъде проверено как работи инсталацията и ако има необходимост, ще бъдат задължени да инвестират във филтри.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Смятам да поканя собственика, консултанта, човека, който стои зад тези всичките ТЕЦ-ове, в София, изрично да кажа какво точно искам да се случи, каква информация да дойде при нас в министерството, как точно ще бъдат контролирани и в случай, че всичко това не се случи, какви ще са последствията.

Емил Димитров е категоричен, че без филтри в ТЕЦ-овете няма да се допусне горене на отпадъци. Според Гешев, ако бъдат установени нарушения веднага ще бъдат образувани досъдебни производства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказът на пияната учителка от Хисаря пред БНТ
Разказът на пияната учителка от Хисаря пред БНТ
Васил Божков получи нови обвинения, търси съдействие от руски граждани в ОАЕ
Васил Божков получи нови обвинения, търси съдействие от руски граждани в ОАЕ