НОВИНИ

Новите цени на тока и парното бяха обсъдени в КЕВР

С около 3,5% ще поскъпне цената на електричеството и с между 2% и 8% тази на парното от 1 юли, след влизането в сила новите цени на ток и парно, които бяха обсъдени на открито заседание в КЕВР. Топлофикациите и енергодружествата поискаха още по-голямо повишение с мотива, че не могат да извършат нужните ремонти и да покрият технологичните си разходи.

Николай Минков
от Николай Минков
16:07, 04.06.2019 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Топлофикациионните дружества не приеха предложените от КЕВР цени, предвиждащи поскъпване на парното между 2% и 17% и се обявиха срещу орязаните от регулатора технологични и ремонтни разходи.

Кремен Георгиев - изп.директор на "Топлофикация" - София: Разходите за ремонт са намалени наполовина. Мисля, че на практика, обосновката, която сме дали по пера за необходимите ремонти, без които дружеството няма да може да осигури производство през зимните месеци - мисля, че трябва да се вземат предвид.
Радослав Михайлов - изп. директор на „Топлофикация - Враца“: Имаме няколко възражения срещу намалените ни разходи за ремонт, намалените количества емисии от въглероден окис и респективно намалените разходи за закупуване на тези емисии,новата цена за достъп, която трябва да заплащаме.
;

Омбудсманът Мая Манолова също не е доволна от предлаганите цени,но с друг мотив. Попита КЕВР защо повишава парното, след като „Булгаргаз“ е заявил, че ще поиска поевтиняване на синьото гориво през второто полугодие.

Мая Манолова, омбудсман: Тенденцията „повишава се природния газ - повишава се парното“ се запазва, но когато пада цената на природния газ, парното не просто продължава да се повишава. Това е исторически най-високата цена. От юли 2016 г. цената се е увеличила с повече от 50%.
;

На свой ред трите ЕРП-та и НЕК заявиха, че с предложеното от КЕВР минимално поскъпване на тока средно с 3,5% не могат да изпълнят инвестиционните си планове.

Петя Шикова, ЧЕЗ: Маркираме отново с безпокойство, че не се решава проблема с кръстосаното субсидиране между тарифите на стопански и битови потребители, както и задържането на значително по-ниска цена на нощната енергия.
Анжела Тонева, Енерго Про: Въпреки повишението на средната покупна цена, запазването на процента за дейността "крайно снабдяване", не покрива нашите разходи.
Петър Илиев, изп. директор на НЕК: Аз не съм бесен, но съм изненадан и недоволен, защото за пореден път с цените се прави една псевдосоциална програма.
;

От АЕЦ „Козлодуй“ се обявиха срещу определените му заявки за производство на ток.

Мартин Тафров - АЕЦ „Козлодуй“: Меко казано сме възмутени. С така подготвения доклад, АЕЦ „Козлодуй“ е технически невъзможно да изпълни заявките на обществения доставчик и същевременно да осигури енергия и за свободния пазар.

Шефът на КЕВР отхвърли категорично исканията и на топлофикационните дружества, и на ЕРП за още по-голямо поскъпване на ток и парно.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и на топлинната енергия за бизнеса и за бита ще порасне с не по-малко от 50% до 60%. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат. Инфлацията е 3,7%. Предложението, което прави комисията, се ограничават до 3,5%.

В петък предстои обществено обсъждане на новите цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни централни улици във Велико Търново
Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни централни улици във Велико Търново
Близо 200 души са евакуирани заради проливните дъждове в Румъния
Близо 200 души са евакуирани заради проливните дъждове в Румъния